Günler geçti, ben bilgisayar başına oturamadım.Üç gün boyunca o kadar emek harcandı ki festivalin ikinci günü bastıran yağmur yüzünden, bazı etkinlikler yapılamayınca hayal kırıklığı yaşandı.Oysa perşembe gününden itibaren yoğun bir tempoyla başlamıştık.İlk gün tam 140 stand kaydı ile açılışı yaptık.Hatta o gün yirmiye yakın başvuruda olunca 160 standla,saat yedibuçukta Çağılla gittiğimiz festival alanından akşam sekizde zor çıktık.Konserler devam ederken biz kendimizi Uzunbey'le beraber yemeğe attık.(Aşağıda resimlerini göreceksiniz.)O gün güneşten o kadar çok yandım ki hala gözlüklerimin izi yüzümde mevcut.Sabah dokuzda başlayan maraton 11.00 itibariyla tüm standların hazır olması ve iki kere kontrol edilmesi anlamında ana-oğul ne kadar koşturduğumuzu anlatır sanırım. Festivalin logosu.
Tam ismiyle de Yeşilüzümlü Kuzugöbeği Mantar Festivali. Resimler üç ayrı günün ortaya karışık hali.Ara ara bilgiler sunacağım ama bir hafta geçmesine rağmen hala konuştuğumuza bakarsanız oldukça çok çalıştığımızı söyleyebilirim.
Saat 11.00 de kuzugöbeği mantarlı nefis gözlememizi yerken ilk molamızı vermiş olduk. O arada uzaklardan gelen önemli misafirimiz ve yerel yemek yarışması jüri üyemiz Tijen Aktay'ı karşıladık,onu kalacağı eve geçirdik, Cafederin Zehra'dan yardım istedik,o da seve seve mihmandarlık yapmak için Tijen Hanım ve ailesine eşlik etti.Böylece gözümüz arkada kalmadan işimize devam ettik Çağılla. İlk gün zaten koşturmacalarımız ve yoğunluğumuz fazlaydı, o gün toplam üç kere oturduğumu,her standla en az beş-on cümle konuştuğumu, arada festival konseptiyle ilgili bilgiler verdiğimi anlatırsam neler yaşayabildiğimi ve ne kadar yorulduğumuzu bir nebze anlatabilirim sanırım.
Açılışta Muğla Üniversitesi Muğla Yöresi Halk Oyunları Ekibi vardı.Meşhur mantar çorbamız.
Solda Cafederin Zehra ve Tijen Aktay TRT ekibiyle çekimde.
Kuzugöbeği Mantarı
yerel şarap standlarımız
Bu sene herkeste ayrı bir özen ve ihtimam vardı, bende sık sık denetledim :)
Asortik Krep dövmesi , festivale katılan FKM Çini öğretmenleri tarafından kına ile yapılmıştır :))
O gece yemek yediğimiz mekan.(Uzunbey, ben ve Çağıl )
Kings Garden Restaurant
ebru amerikan servis
Zentara Kadın Dayanışma Vakfı
chp fethiye kadın kolları ve üzümlü belediye başkanımız
hanifenin standı
Didem'in standı
Didem
Didem'in keçe çantaları
Didem'in keçe şaraplıkları
Didem
Senem'in keçe işleri
Senem
madalyalarımız
Sokakta gezince ara ara köylü kadınlar yaptıkları yemeklerden çeşitli ikramlarda bulunuyorlardı, bu tarz bir molada ikram edilen yöresel Leğen Ekmeği ; mısır unuyla yapılmış ekmek arası sırt eti kullanılıyormuş. Yemekle ekmek arası bir güzellik,2. gün sabah kahvaltısı oldu :) Yerel yemekler yarışmasına katıldı ama dereceye giremedi.Ben çok sevdim.
Kadın kolları yukarı çıkan ana cadde üstünde bir bahçenin önündeydi,daha doğrusu bütün festivale katılan STÖ leri oraya topladım ben.Festivalde bu tarz standlardan para alınmaz, tanıtımları için, bizim festivalimize de katılım iyiydi. Çay yapıp içtik cumartesi günü, çaydanlıkları bahçede yıkadık,Üzümlü köylüsü her yönden ağırladı bizleri diyebilirim.Islandığımızda eve gidip eşya verelim diyenler de oldu, mutlaka standlarında bir şey ikram ettiler, arada sorun çıktıkça aşağı yukarı dolandım ben yine ama o gün tek sorunumuz aşırı yağan yağış oldu.Sadece Cadianda 'da Antik Tiyatroda yapılacak etkinlikler iptal edildi.Kapalı ,olabilecek en büyük alanda da Gazi Üniversitesinden gelen öğrenciler ve hocaları tarafından Dastar Defilesi köyden genç kızlarla beraber yapıldı.
Her festivalde son zamanlarda yapılması gereken görevler olur, yerel yemek yarışmasını benim yapmam söylendi.Görev dağılımda benimle ilgili olmadığından son yarım saat ben zaten TRT çekimleri için koştururken, Arda'nın Mutfağı çekimleri de olacakken, yemek yarışmasınında hazırlıklarına başladım, hatta Tijen Hanımla ilgilenen Zehra'yı çağırarak başladık.Önce küçük bir planlama yaptık,sonra yarışmaya girecek yemekleri kayda almaya başladık.Bu arada Arda Bey, çekimlere başlamıştı.
Bıçaklarla ilgili bir soruda cevap verirken şekilli anlatım :)
Çekimleri teknik ekip hazırlıyor, Arda Beyi canlı seyredince yaptığı işe ne kadar hakim olduğunu da anlyorsunuz.Ben daha önce tv çekimlerine çok katıldım,çok kasıntı tipler oluyor bazı sunucular -sivri dilim rahat durmuyor bazen- oysa o hem tv karşısında hem de tv dışında oldukça rahat, sempatik ve espriliydi.Ben sevdim.
Hayır ben çağırdığım için söylemiyorum-kahretsin yine kendimi öveceğim- müthiş bir jürimiz vardı :))
Soldan sağa Frank (Fethiye- Kemerde yaşayan bir yabancı gurme) Tijen Aktay - İglo yemek danışmanı-özel konuğumuz :)) - Arda 'nın Mutfağından Arda Bey, o da bir başka arkadaşımızın davetlisiydi- Fethiyenin en tanınmış restaurantı ve en eskisi Rafet Restaurantın sahibi Rafet Amca ve belediyeden Aslı Hanım.
Yerel yemek yarışması birincisi karışık ot kavurması oldu.Dereceye girenlere para ödülü verildi ve 21 yemek yarıştı.Nasıl bir organizasyon olduğunu da anlatayım.21 yemek olması sebebiyle biraz uzun sürdü , ama ekip arkadaşlarımın teşekkürlerini almak güzeldi :) Yarışmanın sonunda Zehrayla çak yapıp birbirimizi kutladığımızı da atlamayacağım.Yarışma sonuçları.
Gelincik otu.
Karabaş otu
-Bloggerın yeni düzenlemesiyle yazı yazmak bir eziyet olmuş ya, her kelime ayrı ayrı kaydediliyor ve yavaş yavaş yazabiliyorsun.Kaç saattir yazı yazmaya çalışıyorum,sıkıldım.Hele benim gibi uzun yazı yazanlar bayılacak raddeye geliyor.Bu ne böyle..? Titre ve kendine gel Blogger..!!!
keçe kaftanlar
Üzümlü şarap evi önü,pazar günü.Şarap Yarışmasına az kala.3. gün.
Sokaktan bir görüntü.
Ceylan sardunyalar..Üzümlü Şarap evi.
Dastarlar...Yerel Üzümlü Dokuması.
Kaşıkçı amca.
Dastarlarda her desenin adı ayrı.
Bu sülük mesela.
Bu yılan.
Kuru İncir.
Köyde hemen her evin altında dastar tezgahı var, üst katta yaşayıp alt katta dastar dokuyorlar.
Zor bir örnek ayçiçeğiydi sanırım adı.Hem dokuyup hem iplik geçiriyorsunuz aradan.
Dantel işleri...
Havlu kenarları.
Dastar tezgahı.
Bugün 23 Nisan... Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ... Ulusal Egemenlik yazarken bile bilgisayarımın kelimelerinin kontrolden geçtiği filtresi olan bir internet sisteminden bekleye bekleye yazıyorum bunları.Aşırı Demokratik ülkemin bayramı kutlu olsun...Hala bu bayramı kutluyoruz değil mi biz..? Kutlayabiliyoruz yani... Eh buna da şükür. Yeni internet sisteminden mi , filtrelerden mi..? Bilmiyorum ama kadın kolları sayfasına da resim yükleyemiyorum ben.Facebooktan özellikle.Yüklediğim fotoğraflarda yükleniyor ama görünmüyor nasıl oluyorsa.Bazen de sayfanın kontrol paneli açılmıyor, bana da not geliyor,bu sayfa herzaman yönetici panelinden gözekmez diye.Olur efendim.O zaman ne sayfa açıyorsun..? Teknik olarak kısıtlıyorsan muhalefet sayfalarını facebook izin vermiyor gibi bir saçmalık olabilir mi..? Muhalefet izin verdiğimiz ölçüde olabilir diyorsan o başka.
Orman İşletme yangın resimleri sergisi.
macuncu.
Çalış charity.
Dastar
gerçek tulum peyniri- fethiye tulumu
Araba lastiğinden yapılmış bir geri dönüşüm çalışması.
Didem'in keçe çantaları.
Bunlar da Senem'in. http://www.sheepinks.com/
senemin tasarımları
ev baklavası
Hanifenin yastıkları 1-
2-
Rana'ın keçe filleri
doğal taşları
elbiseleri
En üstte adaçayı, ortada kekikler,alttakileri bilmiyorum :) Ben adaçayı severim, o daldan bir-iki tutam sıcak suya batırıp beklersin,rengini verince içersin.Dağlardan toplanır,doğaldır.
Kuzu göbeği mantarı.
Yöresel Şarap Yarışması. Soldan sağa.. Mustafa Hoca, Ali Kışlak ve burada yaşayan İngilterede yıllarca dergi editörlüğü yapmış,yayımcı İngiliz bir bey.(Yarışma Jürisi.)Mustafa Hocanın dediğini aktarayım önce.Bu bir profesyonel yarışma değil, bilgi verme ve bilinçlendirme adına yapılan önemli bir pratik diyebiliriz.Yarışma kör tadım tekniğiyle yapıldı.
sonuçları.
Üzümlü wine house
Çok güzel şaraplar vardı, ben yaban mersinli pembe margaz şarabı çok sevdim.Birde Turkay beyin şarapları vardı ki yarışmadı,onlarda çok güzeldi.
Çok emek harcadık, çok çalıştık, yazacak daha nice şeyler var.Sadece yağmur yüzünden biraz ıslandık,biraz da yavaşladık ama devam ettik.Güzeldi.Konserler devam etti, yarışmalar oldu, havaya rağmen 2. gün insanlar geldi.İlk gün ve 3. gün iyice yandık,hava çok güzeldi. Oğluşumla çalışmak da keyifliydi,her işime koştu,beni yalnız bırakmadı.Tijen'le sohbete doyamadık,devamını ileride yine Fethiyede yapmaya karar verdik.Festivalden iyi bir arkadaş daha kazandım , ailesini de çok sevdim.Giderken köyden yeni tanıştığım insanlar yine gel dediler, bizi unutma.Bu da sanırım en güzel hediyeydi benim için.Üç gün boyunca beraber emek harcamanın en güzel yanı buydu.Tekrar çağrılmak.
*Başlık : Turgut Uyar. Çağıl 2. gün istanbula döndü.Ben yoğunluktan kimseyle görüşemedim.Yorgunluktan ve güneşten dudaklarımda yaralar çıktı.Ve bir kaç şey daha var ama bende saklı.Belki bir dahaki yazıya...