Perşembe, Şubat 09, 2006

Akdeniz Heykeli

Çocukluğumdan beri bu heykelin önünden kimbilir kaç kere geçmişimdir ben.Bakardım ve neden o kocaman binanın önüne neden konduğunu anlamazdım..Daha doğrusu heykeli güzel bulur binanın onunla ne ilişkisi olduğunu kavrayamazdım...Daha sonraları güzelsanatları bu kadar sevdiğim için heykellere de anlamlar yüklemeye çalıştığımı düşündüm hep.Bu heykelin adı "Akdeniz Heykeli".Zincirlikuyu da hala durur mu Yapı Kredi Sigorta önünde bilmem..Ben çok severdim onu..Hala da severim.Nerden aklıma geldi şimdi bilmem..Yaşadığım yerde böyle güzel ve anlamlı heykeller görmek istiyor benim gözlerim.Bilsem ben yapacağım ama bilmiyorum..Hatta benim ara ara iş yüzünden gittiğim koca bir bina var.Modern görünümlü..Bir sene önce o güzelim görünümlü binanın önüne kocaman bir taş oturttular..Resmen taş.Anısı vardır belki bilemiyorum ama görüntüsü dıştaki nesneyle bu kadar tezat bir görüntü olmaz..Şirkette çalışan bir sürü mimar, mühendis , bilgisayar uzmanı(!) varken benim acı çekmem biraz garip oluyor ama ne yapayım..Heykellerle dolu bir kasaba istiyorum..Estetik heykellerle dolu hemde..Baktığında aman da ne güzel yapmışlar ya da ne kadar yaratıcı insanlar yapmış bunları dedirten şeyler istiyorum..Hem de geçmişte yapılanları müzede gördükten sonra daha yaratıcı olmasını bekliyor kasabanın şimdiki sahiplerinden insan.Ya da kampanya mı yapsak "Akdeniz Heykeli" yuvasına dönsün gibi..Gerçi o zamanda Akdenizdekilerle takışırız bize getirilsin diye.Biz isteriz başkaları sahip çıkar..Tek derdin kasabaya heykel konsun mu diyenler için söylüyorum..Bazen bu güzelim şehir bile insanlar yüzünden bomboş geliyor bana, belki kollarını geleceğe açmış insanı sarmak isteyen bu heykel gibi güzellikler kavrar diye bekliyorum beni..En çokta birine kızmış hızlı hızlı yürürken bakıpta dikkatimi başka bir yöne çekecek heykeller..
( bu arada Akdeniz Heykeli İlhan Koman tarafından yapılmıştır.)

11 yorum:

Adsız dedi ki...

cocuklugumu hatirladim bende.arabayla ne zaman bu heykelin onunden gecersek sevinirdim.bana hep avrupa yakasinda oldugumu farkettirirdi.
uzaktan

Mert dedi ki...

bende cok iyi hatirliyorum bu heykeli, cok guzeldi. hah simdi garip oldum, garip bir his uyandirirdi bende, belki de zincirlikuyu mezarliginin giris kapisindan az ileride oldugu icindi ama her seferinde arabayla gecerken bakardim, kendimi daha iyi hissederdim onu gordukce.

huysuz dedi ki...

memlekette heykelleri kıran, üstlerini kapatan,hala bile bu çağda onlara put diyen geri kafalılar var asortikçim. ve bu zihniyet böyle çığ gibi büyüyüp yayıldıkça biz pek heykel falan göremeyiz ortalıklarda.

Asortik Krep dedi ki...

Yorumlarınızdan anladığım kadarıyla hepimiz kendimizi iyi hissediyoruz ya heykelleri gördüğümüzde bence bunun için..birileri kendimizi iyi hissetmemizi engellemek için etrafa heykel koymuyor olabilir :)

zeyno dedi ki...

Sevgili asortik krep, ben de istiyorum kendimi iyi hissettirecek heykeller olmasını. Hatta o kadar güzel olsunlar ki, gözlerimi alamıyım onlardan.Ama huysuz ve tatlının dediği gibi bizim memleket heykele takar, onunla uğraşır, eleştirir, kırara, kaldırır. Acaba toplanıp bigün biz mi yapsak şöyle elimizden ne gelirse???Bize kocaman bi alan versinler ve donatalım ne dersin?

Asortik Krep dedi ki...

Sevgili Zeyno, olur derim ama sonra onları koysunlar isterim ..Ne yaparsam çatı grubunda büroya astım ben..Yani gelenleri benim tablolar karşılıyor :)
bu konuda da çok mütevaziyimdir..
Ahşap boyama sehpalarımda var..Onlar da büroda..

tatlıcadı dedi ki...

Krepcim o heykel artık Yapı Kredi Plazaların önünü süslüyor.Yapı Kredi Plazalar nerde dersen İş kulelerin hemen yanında siyah bloklar. Yapı Kredi Sigorta taşınınca heykeli de yazın getirdiler diktiler oraya.Hergün görme şerefine erişiyorumda orda şeyettim :)

Asortik Krep dedi ki...

Artık sadece gezmek için geldiğimden o taraflara uğramadan servisle Anneme gidiyorum..Bunu bildiğim iyi oldu.En azından nerede olduğunu bilmek beni rahatlattı..Sevgiler :)

Burcu - Mutfak Camı dedi ki...

Ben de arkeolojik heykellerin modernize edilip her tarafa konmasını istiyorum. başka sözüm yok.

kedi dedi ki...

Böyle güzellikleri bize hatırlatmaya devam.
Asortik,mailimi aldın mı?yazı gönderme konusunda büyük sıkıntım var.worde kaydedip kopyala-yapıştır yaptığım yazımı, publish posta basıyorum,sayfa görüntülenemiyor çıkıyor.telekomdan :marmara denizindeki bi adsl ksblosunun koptuğunu söylediler.Ee öyle olsa senin de oradan gönderememen gerekir dimi?Çağıl ne der bu konuda.Artık yazı yazmak istiyorum yaa.

Çağıl dedi ki...

Doğrusu şu akdeniz üzerindeki fiberoptik kablolar kopmuş. Mesela ben internette oyun oynaker çok kasiliyor ve de int çok yavaşlıyor