Cumartesi, Mart 18, 2006
Çanakkale Kahramanları..
....
Yarımadanın en dar ve en tehlikeli noktası olan Arıburnu cephesinin gerisinde bizim 19. tümenimiz ihtiyatta bulunuyordu.Bunun komutanı genç yarbay Mustafa Kemal idi.Karaya çıkarmayı ve arz ettiği tehlikeyi hissedince kendiliğinden harekete geçti.Tümenin düşmanın eline geçmesi çok tehlikeli bir durum doğuracak olan Kocaçimen tepesi istikametine sevk etti. Bizzat kendisi 57. Alayın başında bu tepenin en şiddetli noktasına yaklaştığı zaman Anzak kolordularının öncüleri tepeye ulaşmışlardı.Kısa bir müddet boğazın en dar noktasını seyredebildiler.Sonra 57. alayın şiddetli bir taaruzuyla geri atıldılar.Çıktıkları sahile sürüldüler ve deniz filosunun himayesine tutunabildiler.Bu hareketiyle Genç Mustafa Kemal boğazı 1. defa kurtarmış oldu.Ya 57. Alay?57. Alay başka türlü bir Alaydı.57. Alaydan Gök kubbeye baki kalan bir hoş sedaydı.57.Alay Çanakkale harbinde tamamen şehit oldu...
...
Tüm Çanakkale Kahramanlarına..Nur İçinde Yatın..
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
6 yorum:
Biliyor musun Asortik,Eşimin babasının dedesi mülazım evvel rütbesiyle 57.alayda savaşmış ve orada şehit düşmüş.Hatta onun 57.alay şehitliğindeki anıtta adını bile bulmuş"MÜLAZIMEVVEL MAHMUT OĞLU MUSTAFA",eşimin 92 yaşında ki babaannesine şehit babasının adının olduğu fotoğrafı büyüttürüp çerçeve yaptırıp götürmüştük.Babaanne hayatta hala.Çok duygulanmıştı,keşke rahatsız olmasa da onu oraya götürebilsek.Diyor ki:"Ben oraya kadar gidersem,beni babamın yanına gömer dönersiniz,ben dayanamam yavrum.Hem yollara hem de oraları görmeye,kalbim dayanmaz babacımın ve biçok memedin,mustafanın öldüğü yerlere basmaya..."
Tekrar babaanneyi ziyarete gittiğinizde bir kere de benim için ellerinden öpersin Biyonikçiğim..
Biyonik, benim dedemin de babası Çanakkale'de gazi olmuş. İsteği hep Çanakkale'ye gelip savaştığı yerleri bir kere daha görebilmekmiş. Evlenip buraya yerleştiğimde dedemin babası çoktan ölmüştü ama ben en azından dedemle ananemi ağırlamak istiyordum. O da dedeme kısmet olmadı. dedem öldükten sonra ananem bir kaç kere geldi neyse ki de içimde uhde olarak kalmadı. bir de babamın dedesi de Çanakkale- Bayramiç'in köklü ailelerindenmiş. Büyük dedemlerin yaşadığı ev daha sonra müze haline getirilmiş.o müzeyi gezmek ve oğluma da gezdirmek istiyorum. Ben buraya evlenerek dede toprağına dönmüşüm. Dedelerinin yaşadığı yerlerde kendi dedesine tıpa tıp benzeyen bir oğul dünyaya getirdim.
Burcu;ne hoş dimi geçmişte böyle gurur verecek neslin evladı olmak.Bu da çocuklarımızı daha bilinçli yetişmekte önemli diye düşünüyorum.Bayramiç'te görev yaptığımız için o konağı çok iyi bilirim.Az sergiler açmadık,az çizimler yaptırmadım öğrencilerime orada.
HADİMOĞLU KONAĞI diye geçer adı.Mutlaka git,gör.Hatta gidişinizi haftasonu bir güne getirip AYAZMA'da birde piknik yapın yada balık restoranlarında kendi seçtiğiniz taptazecik balıklardan yiyin.Fakat konağın ziyaretinin belli günleri ve saatleri vardı.Gidişinizi buna göre ayarlarsanız boşuna gitmiş olmazsınız.Ama sizin kökler Konya'ya mı dayanıyor.Çünkü rivayete göre:Konya'nın Köklü ve zengin ailelerinden olan Hadim kardeşler Bayramiç'e gelip deri tabaklama işiyle uğraşmışlar.Hadimoğlu konağı zamanın en ihtişamlı, Civar yerlerden bir büyük geldiğinde konaklayacağı ve ağırlanacağı tek yer olarak ün salmış.Herhangi bir halk ayaklanmasına veya bir savaş haline karşı Konağın içindeki gizli bir tünelle depboy denilen mevkiiye kadar güvenli bir ulaşım sağlanırmış.
Atahan'ı götür,gezdir,anlat.Çanakkale'ye dönerken de Bayramiç'ten Bayramiç helvası ve Ezine'den de Ezine peyniri almayı unutma:)
Age35 ve Secret katılıyorum size.
Biyonik, babamın baba tarafı Hadımoğulları ..Anne tarafı İstanbul Çatalca..Babam,
Dedem Trakya da görevli iken doğduğundan biz kendimizi Trakyalı sayarız..Çünkü bizde orada doğduk ve yaşadık..Anne tarafımızda Trakyalı..
Biyonik, Bayramiç'te halam var. ona ziyarete gittiğimizde konağı da gezeriz. Hadımoğlu kökeni Konya'dan mı pek bilmiyorum belki ilk Hadımoğlu gelmiştir oradan ama bizim Konya'yla hiç bir alakamız olmadı. Çanakkale gazisi olan annemin dedesi, Bayramiçli olan babamın dedesi,anne tarafımız Trakya. Atahan burada arkeolog olan annesinin rehberliğinde Troıa'yı, bir tur rehberiyle şehitlikleri ve abideyi gezdi. Hatta Troy filminde yer alan tahta at şu an Çanakkale'de bulunuyor ya ananesine,dedesine ve teyzesine o atı ve yanındaki Troıa maketini gösterdi, gezdirdi, anlattı. Tarih ve yurt bilinci ve Atatürk saygısı ve sevgisiyle yetişiyor oğlum.
Yorum Gönder