Cuma, Mart 24, 2006

Kültür mirası..


( Kayaköy - Levissi.. Kilise )
2-3 gündür sabahları ve akşamları klimayı açmıyoruz..Bu demek ki bahar geldi..Bir yandan baharın gelmesine sevindiğim gibi bir o kadar da endişeleniyorum sıcaklar gelecek diye..Mayıstan sonra gündüz yürüyüş yapmak ve dışarıda oturmak problem oluyor..Buranın en güzel zamanları baharları ve kışları..Hele 15 temmuz - 15 ağustos arası bir ay gezmeye gitmek lazım..Gerçekten dayanılmaz şekilde sıcak oluyor..Bizim işlerimiz yazın daha yoğunlaştığı için sıcakta olsa çıkıyoruz..Neyse anlatmak istediğim zaten bu değil..Biz kışın zaten yağmur yağmıyorsa üşümeden dışarıda dolaşabiliyoruz..
Reis dün alçısını yeniletmeye gitti akşamüstü..Veteriner alçının son halini beğenmeyince Uzunbey ve Çağıl onu götürdüler.Yine sesini çıkarmadan durmuş.Bu sefer bayağı sarıp sarmalanmış ayağını yere değdirmeyecek pozisyona sokulmuş..Alçı açıldığında dikişler kontrol edilmiş..Herşey yolunda gözüküyormuş.Tek problem artık iğne yerine antibiyotiğini ağızdan alması gerekiyor..ve Reis bey yemeklerin içine ezip kattığım ilacını hangi yemeğine değdiyse yemeden durmayı başarabiliyor..
Sugibinin son yazılarını okurken yolda karşılaştığı insanları anlatması bir şekilde gözümün önünde canlandı ve eski günler aklıma geldi..Öğrenciyken günde 4 saatimi yolda geçirirdim ben..Burada son zamanlarda arabayı eşim aldığı için genelde minübüsle işe gidiyorum..Oturduğum ev genelde yabancıların oturduğu bir semtte...Bazen ara duraktan bindiğim için hele salı günleri(büyük bir pazarımız var o gün) tüm araba ağzına kadar yabancı dolu oluyor..Kimi ingilizce, kimi türkçe olarak inmek istedikleri yeri söylüyor..Bazılarının arkadaşları kesinlikle türk ..Bunu "müsait yer" demesinden anlıyorsun..Yabancı ama biraz türkçe bilenler "dur lütfen" deyip ayağa kalkıyorlar..İyice yabancılar ya da turistler isteklerini direk ingilizce söylüyorlar..Aralarında bazıları da var ki türkçeyi bilip konuşmayanlar..Ya çekiniyorlar ya da durbakalım bu türk bizim hakkımızda ne diyor diye rengini belli etmeyenler..Normalde baktığınızda bu düşüncelere bozuluyorsunuz ama alışverişte ya da normal yaşantıda onların iyi niyetini ya da yabancılığını kullanmaya kalkan o kadar çok insan var ki bazen siz bile çileden çıkıyorsunuz..Bizim siteyi bir ara bana Almanya dan bol bol çiçekler taşıyan bir Alman komşum, ( bu çiçeklerin akibetini başka bir yazımda anlatırım artık),onların arkadaşı 2 alman aile,ingiliz bir aile ve kadın ingiliz erkek türk olan bir aile şeklinde geriye kalan 3 evle biz türkler oluşturuyorduk.Hayatımızı genelde onlarla paylaşıyoruz..Çocukları türk okullarında okuyanlar da var..Bazen bizim bile keşfetmediğimiz yerel dükkanlarda onları görünce aslında bizim bile bilmediğimiz kültürleri hiç tanıtamadığımızı düşünüyorum..Onları çeken tabiki ülkemizin onların ülkelerine göre daha ucuz olması ama en büyük nedenlerinden birisi de ya da benim tanıdıklarımın çoğu..Değişik kültürler tanıma amaçlı geliyorlar..Bir tane arkadaşım var Joan ..Yine arkadaşım olan başka bir türk ailenin anadolu lisesinde okuyan kızına destek oluyor..Yani cuma akşamları beraber yemek yiyip oyun oynuyorlar..Genelde bir akşam yemeği bedeli olan bu buluşmalardan birinde Joanı Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına götürdük..Gece meydanda bizimle eğlendi, gezdi,dolaştı..Bizim etkinliğimizde bize arkadaş oldu..Bazen çeşitli etkinliklerde beraber olduğumuzda benim en rahatsız olduğum eski kiliselerdeki buluşmalarda(bazen kokteyl ya da özel günler düzenleniyor buralarda)özellikle yıpratılmış duvar resimleri..Sökülen tahrip edilen ibadet yerleri..Şimdi turizm açısından en önemli ve kültürel değerleri oluşturan yerler yani..Keşke zamanında cami yapılsaymış ya da birşekilde koruma altına alınsaymış diye düşünüyorum..Çünkü ülkemizde öyle zenginlikler varki hala bazıları ya toprakaltında ya da kontrolsüz bir biçimde açıkta..Yani istediğiniz gibi gidip tahrip edebilirsiniz..Buralarda bu konularda yazmak istediğim çok şey var.. Zamanla bunları sizlerle paylaşmak istiyorum..Gerçek turizmin kültür ve çevre turizmi olduğuna inanan biri olarak.

7 yorum:

Adsız dedi ki...

Varsa eğer amintas resimleri gönderir misin bana. Ama Amintastan kuşbakışı çekilmişler de olsun. Dün akşam Ersan ağabeylere gittim. Çok özlemiştim. Biraz da rahatsızlandığını duyunca duramadım. Keyfi yerindeydi. O küçük var ya resmen sıkıştırmalık. Olamaz böyle bir çocuk. Bir kere doğanın aynısı çok benziyorlar.O kadar da güzel konuşuyor ki anlatamam. Yeni evlerine taşınmışlar. Evleri de çok güzel. Annemin iş yerine çok yakın.Annemle babamla beraber gittik.Dolayısıyla onları da gördüm. Keyifleri yerindeydi. Neyse haberler şimdilik bu kadar. Gelişmelerden haberdar edeceğim sizleri.

Gamzeli dedi ki...

umarım reis düzelir canım... Ne kadar güzel anlatmışsın..okurken kendimi canlandırım doğrusu :)

Age35 dedi ki...

Paylaşımlarını bekliyorum...Merakla..

Asortik Krep dedi ki...

Çarlicim sana bununla ilgili bir mail attım..
Gamzeli, umarım düzelir..Böyle çok zor oluyor..Kucağımızda dışarı çıkarıp tuvalete götürüyoruz..Günde en az 3 kere..
Age35, elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım..

Unknown dedi ki...

Bu konuda guzel yazmissin arkadasim, ben Turkiye'de birde sunu farkettim, ziyarete gelince genelde sahil bolgelerinde oluyoruz, Turklerin buyuk kismi lisan bilenler diyim daha dogrusu turkce konusmuyorlar kendi aralarinda, bunu beni rahatsiz etti, kendilerini Turk gostermek istemeyen bir takim garip kisilikler. Gerci bu kisiliklerden burada cok var, anne baba Turk ama cocuk bir merhaba nasilsin demeyi bile bilmiyor, bu beni rahatsiz ediyor. Ne guzel gozlemlemissin sende olaylari, devamini bekliyorum.
Reis'e acil sifalar bu arada.

Asortik Krep dedi ki...

Veda zamanı, Ben yurtdışından gelen ve zaten türkçeyi az konuşanlardan değil ama türk olup türkçeyi siz türkler nasıl diyorsunuz tadında konuşanlara uyuz oluyorum..
Eskiden sadece espirilere konu olyorlardı ama artık içimizdeler :(

aqua / ~~denizbahcesi~~ dedi ki...

asortikcim babam Kayaköylü yani küçüklüğümden beri orları bilirim emin ol eskiden daha kötüydü oralar artık birazcıkda olsa oralara bakıyor olmalarıda güzel bir sey