Salı, Haziran 13, 2006

Burası Türkiye..



Bir önceki yazıma gelen bir yorumdan yola çıkarak size burayı anlatmak istiyorum..Burası aynı resimdeki gibi tarihle ve doğayla içiçe bir yer..Tabiki bir İstanbul gibi olmaz, olamaz..İstanbul gibi hiçbir yer olamaz zaten..Ama kendi içinde insanların uyuzlukları olmasa daha da güzel bir yer olacak burası..Bir kere değişik beklentilerle gelmemek lazım buraya..Burası kendi halinde başkalarının söylediklerine göre Anadolunun çoğu kentinden çok daha modern (ben başka bir şehirde yaşamadığım için..) ve rahat bir yer..Alışveriş merkezleri yok..Migros bile 2m..(Ben Beylikdüzünde 5 m migrosa giderdim eskiden ..ah İstanbul ahh) Yeni yeni büyük mağazalar açılmaya başladı..Herşey turistlere göre ayarlanan, kışın uyuyan ama -biz genelde kışları daha çok severiz çünkü sakindir ve hava çok güzel olduğu için dışarıdayızdır bütün gün-kapkaçların yaşanmadığı hala halını balkona serip yatıp uyuyacağın bir yerdir burası..Burayı zorlaştıran insan davranışlarıdır..Çünkü uzakta olmanın bütün zorluklarını hissedersiniz burada..Turizm olduğu için herşey fiyatlıdır, genelde insanlar size güvenilmez davranır, hep kendinizi bir şekilde ispat etmeye çalışırsınız..Bunlar iş yaşantısı için geçerlidir..ama emekli iseniz ve Fethiyeden parasal bir beklentiniz yoksa..Yaşamak için ideal bir yerdir..Hoş bizim ticari işlerimiz de var ama başkalarının yaşadığı zorlukları da çok yaşadık..Yine de genelin bize davrandığı gibi davranmadığımız için etrafımızda hep sevgiyle ve saygıyla andığımız insanlar çoğunlukta.Bizimde öyle anıldığımızı söyleyebilirim..İstanbul dışında yaşamak istemezdim ..Ama hayat bir şekilde beni dışarıya taşıdıysa yaşayabileceğim en güzel yer olduğunu sizle paylaşmak isterim..Biraz İstanbula uzak 13 saat kadar ama onu da her özlediğimde atlayıp giderek kamufle etmeye çalışıyorum..Uzaktan davulun sesi hoş gelirmiş..Hayat hiçte İstanbul dan gördüğümüz gibi değil..Türkiye zaten oradan görüldüğü gibi değil..Kışın Muğla da işim var..İmarda..gittim bir tane yetkili kişi var benim sorunumla ilgili..O da sahadaymış..Yani yok..E önceden telefon açmışım cuma geleceğim demişim ama 2.5 saatlik mesafeden sadece onu görmek için geldiğimi bile bile yok oluyor..Annem soruyor telefon da e başka kişi yok mu ? Yok ki..Orası İstanbul değil ki..Bir masada 5 kişi çalışmıyor..Koca bölümde tek kişi çalışıyor..O olmayınca 5 saatlik zamanını tek kişi için harcayıp dönüyorsun kös kös..yabancılar boşuna demiyor "Burası Türkiye"..

Bunun yanında herhangi bir 48 plakalı biriyle trafikte bir kadın olarak kapışmanız çok zor..Ne olursa olsun kesinlikle bir kadına ters ve saygısız davranmıyorlar..Ben şimdiye kadar sadece 6 senede 3 arabayla kapıştım..İkisi 34 biri 35 ti..

Eğer sosyal biriyseniz o sergi senin bu etkinlik benim gezip dolaşabilirsiniz..Yok zaten kazmaysanız siz şehrin göbeğinde de otursanız sizin için bir şey farketmiyor..Dernekler çoğunlukla insanların ben kendime ne koparırım yaklaşımında olduklarından ve kendimi ön plana nasıl çıkarırım kişiliklerden dolayı seçerek gidilmesi gereken yerler..Bizim ki öyle değil..En belirgin farkı da gönüllü üyelerimizden aidat almıyoruz yani onlara para gözüyle bakmıyoruz..Bakınız...http://www.mavikus.org Dernekle ilgili hep ayrıca tek bir yazı yazayım derken hep geç kalıyorum anlatmakta..Bugün böyle başlayayım dedim..

Çocuklar ve gençler burada hep dışarıya okumaya yönlendirilmiştir..Sokaklarda nadir görürsünüz..Çünkü çalışırlar aile işletmelerinde ya da tarlada..Geçenlerde Uzunbeyle denizde gördüğümüz bir grup çocuk için konuştuk..6-7 kişilik bir grup geldi..Hepsi göya yüzme biliyor..Bir tanesi daha küçük ve üstünde can yeleği var..İstanbulda olsa arkadaşları dalga geçer diye takmaz o yeleği..Çağıl yaşında çocuklar..En büyüğü 15-16 yaşlarında..Nasıl kolluyorlar arkadaşlarını anlatamam..Oysa hepsi fırlamalık yaşında bunlar..Korkmasın diye kimse üstüne gitmiyor çocuğun..Bizde olsa bir tanesi diğerlerini de ayartır en azından bir kere denize fırlatırlardı bunu..Top oynadılar yanımızda ama bize gelecek diye de kolladılar hep bizi..Hoşuma gitti bir yandan Uzunbeyle de paylaştık düşüncelerimizi..Aslında yöre olarak yerlisi iyi,düşünceli, hoş insanlar ..Köylü kurnazlıkları var ama yırtık değiller..İçleri temiz..ve çocuklar hoşumuza gitti..Belki kolejdeki "asortik " arkadaşları yok artık çocuğumun ama içi temiz kalmış öğrenmeye açık arkadaşları var..Biraz bizim ki onların yanında fazla şehirli ama Çağıl da bu kadar sene durumları iyi idare etti diye düşünüyorum :) Belki Çağılın yazması gereken ama onun anlatmasını beklemeden size anlatacağım bir anekdot..Çağıl kolej çocuğu ya..İstanbulda hep suyu damacanadan içmiş..Bin tembih çeşmeden su içme diye büyümüş bir evlat..buraya gelmişiz..Çeşmeden su içirene kadar akla karayı seçtim..Burada sular temiz ama ikna etmekte zorlandım biraz..Neyse, burda da önce koleje gitti..İlk okulu kolejde bitirdi..Sonra merkeze aldık onu..Hem büroya çok yakın hem de kolejden memnun kalmadık..Merkezdeki eğitim çok daha güzel..İlk gün kantine gidiyor ..Ağbi bir su versene diyor görevliye..Adam bunu kovalıyor git çeşmeden iç, dalga geçme kantinde kapalı su yok bizde diye..İşte Fethiye böyle bir yer..Bir yanda bozulmamış iyilikler diyarı bir yerde de burayı olumsuz anlamda karalamaya çalışan tipler..Biz nasılmıyız..Aynı İstanbulda ki gibi yaşamın ve Fethiyenin iyi özelliklerini sonuna kadar yaşamak isteyen kötü taraflarını ise hayatımızdan elimine etmek isteyen insanlardanız..Kısmetse portakal bahçesindeki evimde (uzun süredir bahsetmedim..özledim onu konuşmayı)huzurlu bir yaşantı peşinde koşturan biriyim ben..Çok sakin yaşadığımı söyleyemem..Anlattıklarım yaşadıklarımın yarısı..Çünkü hareketli bir hayatım var işim yüzünden..Ama hayattan keyif almasını seven insanların burayı daha çok seveceğini düşünüyorum ben..Gösterişten hoşlanmayan doğal insanlar mutlu olabilir burada ancak..Ben hem asortik olup hem burada nasıl yaşadığımı soranlara söyleyeyim ki asortiklik doğamda var benim..Dışarıya gösterme gibi bir derdim olmadığından mutluyum ben burada..Birde her zaman söylüyorum ..Burada yapaylıklar yok..Burada herkes olduğu gibi göründüğünden kötü taraflarda oldukça fazla sırıtıyor ve yaşayamıyorsunuz..Yani neymiş doğal olan gelsinmiş..yapay olan kalsın..Ancak şehir ışıkları onları kapatabilir çünkü..

Resim: Kaya Mezarları Fethiye..Resmin en yakın yerinden denize doğru baktığınızda büromun yerini..Karşı tarafa baktığınızda evimin mahallesini görmüş oluyorsunuz..

Not : Son zamanlarda keşfettiğim ama çok sevdiğim bir grup var.. Özellikle tavsiye ediyorum..İncesaz grubun adı..Benim dinlediğim kasetleri : Mazi kalbimde bir yaradır.. :))

23 yorum:

Mert dedi ki...

guzel ve icten bir yazi olmus :)

hayal dedi ki...

Ama bu resimler çok güzeeel. Biz bu yaz Fethiye'ye gelemiyoruz diye mi yapıyorsun bunu? :( Ya da diğer bakış açısıyla, iyi ki bu resimler koyuyorsun özlem gideriyorum baktıkça :)

Adsız dedi ki...

Sevgili asortik krep geçen yaz hisarönü fethiye ve ölüdenizi gezme fırsatım oldu. Gerçi biz ölüdenizde konaklamıştık ve fethiyeyi sadece arabımızla günübirlik giderek gezmiştik.Bence fethiye çok güzel bir yer. Hisarönüne gittiğimizde ise gördüğümüz manzara çok şaşırtıcıydı.Taksimde bile göremeyeceğimiz boyutlarda çin lokantaları vardı ve adeta küçük bir londra havasındaydı.Bence fethiye yaşanmaya değer bir yer ve huzur arayanlar için ideal...
Sevgiler
Özge

Yaz dedi ki...

Bizde Fethiye' ye tatil için gitmiştik sadece 1 haftalığına. Fakat eşimde bende çok sevmiştik orayı. Hatta yanlış hatırlamıyorsam Saklıkent turu için bazı köylerin içinden geçmiştik de köylerine ayrı bayılmıştık :)

enne dedi ki...

Ne güzel anlatmışsın, emekli olmayı beklemeden gelip yerleşesi geliyor insanın. Hele çocuk için mükemmel bir yetişme yeri gibi.
Keşke öyle bir imkanımız olsa da orada yaşayabilsek sizin gibi.

zeyno dedi ki...

Yıllardır tatil için oraya gelen çok samimi arkadaşlarımız vardı, bize oraları öyle övgü dolu anlattılar ki, hadi birlikte gidelim, siz de görmelisiniz dediler. Evet, iyi ki gitmişiz, iki yıldır tam da kaya mezarlarının karşısında bir yerlerde kalıyoruz. gece olunca kaya mezarlarının görüntüsü harika ve orası tam anlamıyla muhteşem. Evet, sakin ve huzur verici. O arkadaşlarımız bu yıl tamamen taşındı dalaman'a . İşlerini orada sürdürmeye karar verdiler.Okullar kapansın, işlerimiz bir düzene koyalım oradayız kısmetse...

tatlıcadı dedi ki...

Asortikcim ne güzel de anlatmışsın.Fethiyeyi öyle bir özlemişim ki nasıl iyi geldi anlatamam. Bu yazda allah kısmet ederse Fethiyedeyiz. Her geldiğimizde yaptığımız gibi motor kiralayıp o koy senin bu koy benim gezip, tekne turlarıyla o güzelim adalarda soluk alacağız inşallah. Sana sormak istediğim birşey var hisarönünde green forest diye bir otel varmış.Biliyorsan acaba hotel hakkında bilgi verir misin?Oraya gitmeyi düşünüyoruzda.Ama nasıl biryer olduğu hakkında bilgimiz yok.Cevap için şimdiden çok teşekkürler.

Sevgiler.

Annelog Atölye dedi ki...

Çok iyi oldu anlattığın, aklımın bir köşesine yazıyorum:)

Asortik Krep dedi ki...

Teşekkürler Mert :)
Hayal, zaten gelemeyenler için paylaşıyorum..
Özge, çin lokantaları Londra da çok pahalı ülkemizde daha uygun fiyatlı olduğu için turistler tarafından tercih ediliyor..
Yaz, manzara ve doğal güzellik açısından çok beğeniyorum burayı..
Enne, böyle düşündüğüne sevindim..
Zeyno, bekliyorum :)
Tatlı Cadı, otel Hisarönünden Kaya köyüne giderken yol üstünde hem yemek yerlerine yakın (bu iyi bir şey) hemde sessizlik için de bir o kadar uzak ..Çünkü eğlenceler biliyorsun sabahlara kadar sürüyor..Böylece uyumak için sakin bir otelde ama eğlenmek içinde eğlencenin yanında olacaksınız..Adı gibi gerçekten en yeşil çevreli otellerden biri..İçine girmedim ama dıştan güzel bir yerdir..
Potansiyel arıza, kısmet :)
Annelog,yaz güzelim :))

KUGUU dedi ki...

eeee hani benim yazdigim comment cikmamis nerede??

Asortik Krep dedi ki...

E hani nerde gerçekten? Ben öyle bir yorum görmüyorum ..yazmamışsan çıkmaz kuğuucuğum :)

KUGUU dedi ki...

Ama ama amaaaa yazmistim ofisteyken ben MEGGYm... Mumkun mu sence aksi:((?

KUGUU dedi ki...

Yine mi 13 bende kalmis, inanshmiyorum yaaa:) Hemen 14leyeyim. Diger silinen commentimi sana komsu gelince yuzyuze soyleyecegm artik ASORTIKcgm:)) Bu tatli her zamanki gibi yumusacik anlatiminla gelmemek mumkun mu.

Asortik Krep dedi ki...

Düzeltme..bende olan kasetleri diye bir şey yok..Kaset mi kaldı artık! cd'leri olacak :)) 80lerde büyüdüğümüz nerden belli :))
Kuğuucuğum, gerçekten öyle bir yorum gelmemiş çünkü özel mailimede geliyor ya orada da böyle bir mail yok ..Üzgünüm..tekrar yazarmısın?

Manik Kedi dedi ki...

Merhaba.. Fethiye'yi çoook özledim yazınızı okuyunca;we ewet kesinlikle katılıorum kışın daha yaşanası olduuna..Bu arada fethiye de bayan olarak araba kullanma konusunda kötü tecrübelere sahip olmamdan dolayı-minibüse çarptım;annemin ilk sorusu"Sinem günlükbaşı minibüsü mü yoksaa":)- bu konuya pek katılamıorum;tamam trafik kurallarına hiç bi yerde uyulmuo ama ben fethiye nin bu konuda daha da özel bi yeri olduunu düşünüoum..Herneyse yazılarınızı takip edicem..
Sewgiler;Sinem...
p.s:Sürekli taşyaka min. kullandıımız için we şoförlerin o kibar tawırlarına alışık olduumuz için annem günlükbaşı şoförlerinden pek haz etmio:)
p.s 2: esenköy minibüsüydü :)

Asortik Krep dedi ki...

Manikkedi, takip edeceğinize sevindim :)) Ben Çalışta oturduğum için mecburen Günlükbaşı-Çalış minübüslerini kullanıyorum arabam yokken..Hepsi birbirine benziyor bence..İstanbulda ki fırlama şöförleri arıyorum bazen çünkü çok kötü yanaşıyorlar ve arabadan arabaya sohbet ediyorlar..çokta kötü araba kullanıyorlar..Kesinlikle de yokuşta yol vermiyorlar istiyorlarki ölüdeniz yokuşunu onların arkasından yavaş yavaş çıkasınız..

Manik Kedi dedi ki...

Merhaba..Ewet Çömü de okuorum...İngilizce öğretmenliği 3 bitti... Hatta 1 saat sonra fethiye'ye gidiorum... Uzun süredir takip ediyorum yazılarınızı.. hatta gördüüm bi post da çalış ta ki sitelerden birinde oturduunuzu anlamıştım.. Herneyse; Sewgiler;Sinem..
p.s:postlarınızı tkip ettim we edicem:)
bu arada umarım kızınızın sınawı iyi geçmiştir..

KUGUU dedi ki...

O kizi dgl, oglu:) Hosgeldin aramiza Sinem,the manik kedi:)
Kuguboynu:)

Asortik Krep dedi ki...

Manikkedi, benim kızkardeşim Mutfakcamı Burcu da ÇÖMÜ de okuyor..arkeoloji son sınıf.Fethiye' ye döndüğüne sevindim..
Çağıl görmesin yorumu ..O benim aslan oğlum :) sanırım sınavı iyi geçmiş..
Kuğuu, düzelttiğin için sağol :)

Manik Kedi dedi ki...

oooouuuppssss çok utandım...:) Teşekkür ediorum kuğuu düzeltme için;ayrıca sana da asortik krep we üzgünüm aslan oğluna cimcime muamelesi yaptıım için.. Hoşbulduk Kuğuu bu arada;saol çok naziksin.. Yazılarınızı takip edicem Hoşçakalın.. Bu arada bu sene bitti mi 4 e mi geçicek...Hoşçakalın;sewgiler;sinem

Asortik Krep dedi ki...

Burcunun kısmetse bu sene bitecek :))

Manik Kedi dedi ki...

Merhaba;Çok tebrik ediyorum şimdiden...
sewgiler;sinem

ece dedi ki...

Yazdıklarından sonra oralara gelip sizlerle tanışmayı çok isterim asortik hanımcım...
Ölüdeniz.e gittik ama fethiyenin içine girmemiştik ayıp etmişiz...
sevgiler