Salı, Ekim 09, 2018

Sabahları “olabilirin” kokusunu severim


Alfred Lambart'ın 1931 tarihli resmi Juliet, Daughter of Richard H. Fox of Surrey

Anlatacaklarım pek içaçıcı değil. Bu yüzden resim güzel olsun dedim. Dün ilk kemoterapiye girdim. Ortak salonda yaklaşık on koltuk var, hepsi dolmadı. Beraber girdiklerimiz geldi, ilacını gayet güzel aldı ve gitti.Bende ilaç alerjisi oluştu, kötü bir kriz geçirdim önce , kıpkırmızı oldum ve nefes alamadım. Belimde, göğsümde sanırım ayaklarımda bir baskı oluştu, parmağımı kımıltadamıyorum. Hemşirehanım başka bir hastaya ilaç takıyordu. Sadece nefes alamıyorum dedim. Anında dönüp müdahale etti, oksijen maskesi taktı, ilaca iğne yaptı, damarımdan bir şeyler verdi. Oksijeni aldıkça nefesim biraz düzeldi. Yavaş yavaş sakinledim. Dinlendim. Bir müddet sonra takmak zorundayız ki ilaç bitsin. Zaten 4 saat sürüyor. Tekrar taktık, oksijen maskesine devam , arada hafif ekşınlar olmuyor değil. Diğerleri bittikçe gitti. Kimsede çıt yok. Ben salonda kapalı gişe oynuyorum. Her dakika endişe. Normalde soğukkanlı biriyim. Vücudum hassas demek ki , ilaç alerjim olduğunu bilmiyordum. Sadece iki gün üstüste yumurta yemem , yumurtaya alerjim vardı.iyi oldukça sakinleşmek için cebe bakıyorum. Annem dışarıda. İçeriden çıkan bir hasta kadın, sabahleyin sırada annemi gördüğünden tutup ona sizin yakınınız kriz geçirdi, ilaca alerjisi çıktı demiş. Tabii ki yakınları içeri almıyorlar. Annemi dışarıda düşünebiliyor musunuz ? Ben biraz sakinleşince cepten annemin bizim aile grubuna bunu yazdığını gördüm. Tuvalete gitmek isteyince refakatçınız gelsin mi diyorlar. Tuvalete gidebilir miyim deyince, annemi içeri aldılar. Onunla gittik. Ayakta ve iyi olduğumu gördü, konuştuk, çıktı. Bir müddet sonra  tek ilaç torbası kaldığında  uyku gibi bir ağırlık bastırmaya başladı. Uyuyunca anında hem rüya görmeye başlıyorum hem de iyi nefes alamadığımı farkettim. Bunu yaklaşık 3-4 kere yaşadım. Uykuya direndim. Sonrasında dayanamamışım.Bayılmışım.. Meğer o uyku  değil baygınlıkmış.

Kendime geldiğimde önünde beş kişi bana sesleniyordu. Yine ara verdik. Hayatımda ilk defa bayıldım. Narkoz etkisi hariç. Neden olduğunu bilmiyorum. Sormak da istemedim. Çünkü tansiyonum kendime geldiğinde zaten 8/5 gibi birşeydi. Bir müddet sonra saat 11.00 randevulu hasta amcayla ben kaldığından ve sanırım tansiyonum düştüğünden annemi içeri aldılar. Tansiyondan sonra oksijen maskesini hiç çıkarmadım. En azından o kısmı iyi geçti. Saat 9.00 dan 16.00 ya kadar ekşınlı bir kemoterapi geçirmiş oldum. Çıktığımda savaştan çıkmış asker gibiydim. Yorgunluğum yüzümden okunuyordu, aynada yüzüme baktım. Beğenmedim ki daha saçım, kaşım falan dökülmedi. Yaklaşık 1.5 haftasonra dökülebilirmiş. Dökülmeyedebilir de diyorlar. Çektiğin bürokratik koşturmalar, ağrı, sızı yanında bunlar hiç bir şey. Takmıyorum, peruk takabilir, saçımı kazıtabilirim. Sonra çıktık, Burcu ile Fehmi beni eve getirdiler. Evde halam geldi Lüleburgaz’dan onunla kalıyoruz. Çok yorgundum, üç posta uyudum. Grup arkadaşlarıma ortak mesaj çektim. Telefon açmamaya çalıştım. Dinleniyorum. Kemoterapi yan etkileri genelde 2. Gün ve 3. Gün çıkarmış. Çıkmayabilirmişte. Çıkmasın diyorum. Evdeyim, dinlenmeye çalışıyorum.


Dün hikaye sadece benim hikayem olmayacak yazmalıydım aslında. Ben İstanbul’a tedaviye geldiğimde ameliyat sonrası dr a gittik kontrole. Annem bu aşamalarda sağolsun hep yanımda. Benim Prof Dr um hem iyi bir ameliyat yaptı- içimden çıkan yaklaşık 4 litrelik tümörü patlatmadan aldı, ve beni karşısına oturtup ameliyat öncesi tüm aşamaları anlatıp, hem sakinleştirdi, hem de her hafta kontrole çağırıp dikişlerimi iyice geçirene kadar ilgilendi. (Beylikdüzü Medilife Hastanesi Rehat Faikoğlu) Eli de çok hafif , onun sayesinde jinekolog muayenesine korkmadan girdim, ona güvendim ki bu hasta Dr olayında çok önemli.  Yine böyle bir kontrolde bende böyle anlatınca uzun zamandır  sıkıntı yaşayan annem ona danışmak için bir soru sordu, oda geç muayene edeyim dedi. Annemin sıkıntısı deri üstünde,  bikini bölgesinde. Daha bakmasıyla bu kesinlikle kanser onu almamız gerek demesi bir oldu. Meğer annemin önemsemediği siğil cilt kanseri çıktı. Faik Bey ertesi gün yaptığı operasyonla onu aldı. Annemin tedavisi devam edecek ama önce sen bir kemoterapi ye başla ben sonra dedi. Dr çok oyalanmamak şartıyla olabilir dedi. Bu aşamalar devam ederken babam sarılık oldu. Aile hekimine gittik. Kan tahlili kötü  çıktı ve babamı hemen bir araştırma hastanesine sevkettiler. Benim Dr um Çapa Onkoloji Klinik Şefi Prof. Dr.Sezai Vatansever, aynı zamanda İç hastalıkları Uzmanı,bu yüzden babamı da ona götürdük. Tahliller ve tetkikler sonucu Babamda da pankreas tümörü çıktı.Babam 13 eylülden bu yana hastanede, tahlil değerleri yüzünden ve şeker, yüksek tansiyon gibi hastalıkları yüzünden hemen ameliyat olamadı. Çapa’daki cerrahi yapmadı.Bizde şu an hastane değiştirdik Hasekide yatıyor. Annem babamla  kalıyor, iki gece de bir kardeşim Çağlar’la yer değiştiriyorlar. Burcu onları asiste ediyor. gündüz ya da haftasonları, beni burda yalnız bırakmıyor, ben halamla kalıyorum. Çağıl Ankara’ya askere gitti, bugün ben kemoterapide , babam ameliyat tetkiklerinde, Çağıl’da birliğine teslim oldu. Hayatım bu ara bir Türk filmi ekşınlığında geçiyor yani. Şimdilik iyiyim, evdeyim, ara ara sızı hissediyorum. Tedavide ısırgan otu, alkol, bitki çayları,kan portakalı, greyfurt ve nar yasak şu an. Geri kalan her şey az ve sık aralıklarla yenebilirmiş. Ha birde kemoterapi sonrası bol sıvı alımı dendi. Bende sık sık içmeye çalışıyorum. Bu gecelik bu kadar. 

41 yorum:

Mini oda.blogspot.com dedi ki...

Günaydın.İnanıyorum kanseri yenenlerden olacaksınız iyi haberleri de okuyacağız.

parıldayan çiçek dedi ki...

Anne babanıza size acil şifalar. Siz güçlü bir kadınsınız.Hepsinin üstesinden gelirsiniz.Sevgiyle kalın.

parıldayan çiçek dedi ki...

Yorum yazdım galiba sildim anne babanıza size acil şifalar.Sevgiyle kalın.

Ecehan dedi ki...

Geçmiş olsun... Zor günler eminim ki mutlu günleri getirecek ardından...Diliyorum ki tüm kalbimle, kısa sürsün, yormasın sizi... Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Off ya, neler olmuş. Geldi mi hepsi arka arkaya geliyor. Ama eminim, hepsi atlatılacak. Çağıl bedelliye mi gitti? O zaman talihin dönüşü ilk onun dönüşü ile başlayacak inşallah. Şunun şurası 21 gün.Sabrın sonu selamet Asortiğim. Ve Çapa en iyisi. Emin ellerdesin. Anneciğine, babacığına da sağlıklar diliyorum.
Çenebaz

Asortik Krep dedi ki...

Bende inanıyorum ve korkmuyorum. Sadece babam için daha çok endişeleniyorum çünkü ona şimdi çok ihtiyacım var.

Asortik Krep dedi ki...

Güçlü kadınımdır umarım çünkü bu işler gerçekten güç istiyor.

Asortik Krep dedi ki...

🌹🌹🌹

Asortik Krep dedi ki...

Çok teşekkür ediyorum. Bence de kısa sürsün.

Asortik Krep dedi ki...

Evet, bedelli gitti. Bende öyle umuyorum. İlk Dr um da kesinlikle çapa dedi.. Evrt çok daha kalabalık, bürokrasi çok ama işlerinde iyiler.

serpil dedi ki...

Allah kavuştursun, her şey aynı zamana denk gelmiş, çok geçmiş olsun, hepsi birden tez bitsin, bizleri habersiz bırakma, dualarımdasın..

Babaannemintakvimciği dedi ki...

Çok teşekkür ederim 🙏 🙏 🙏 💜 💜 💜

hüznün tadı dedi ki...

Yürekten şifalar diliyorum hepinize. Tez zamanda sağlığınıza kavuşursunuz inşallah.

tülin dedi ki...

Bence bu filme patron mutlu son yazdı ;)

bilge ve annesi dedi ki...

Sevgili Arkadaşım çok güçlü bir kadınsın ve bu güçle iyi olacaksın eminim bundan, habersiz bırakma ama olur mu

Adsız dedi ki...

Acil şifalar diliyorum size de ailenize de.

Arzu sarıyer dedi ki...

Hepinize geçmiş olsun Çağla'cığım; dilerim acil şifalarınız olsun.Sevgiler❤

fatma dedi ki...

çok geçmiş olsun. Bunlarda geçecek, evet bir gelince üst üste geliyor ama hayat böyle bir şey:( Herkes payına düşeni alıyor, kimi fazlasın kimi daha azını...

Asortik Krep dedi ki...

Yazacağım, hayat yazmaya değer. Sağol.. Tanıdık yüzler görmek, sesler işitmek o kadar iyi geliyor ki anlatamam.

Asortik Krep dedi ki...

Biz eski blogcular, yenilere hep destek tam destek :))

Asortik Krep dedi ki...

Çok teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız.. Bu tarz destekler o kadar iyi geliyor ki anlatamam.

Asortik Krep dedi ki...

Bende öyle hissetmek istiyorum... 🌺

Asortik Krep dedi ki...

Bilge’nin o güzel annesi, çok tatlısın. Sizin resimlerden bazen Ateş özlemimi gideriyorum ve büyümelerini izliyorum.

Asortik Krep dedi ki...

Teşekkür ediyorum ama bir daha adınızı da yazın lütfen. Zor zamanımda yanımda olanları tanımak isterim.

Asortik Krep dedi ki...

Benden de size sevgiler, çok sağolun.🌹

Asortik Krep dedi ki...

Umarım yaşadığımızdan fazlasını ödetmez hayat. 🌺

Irmak dedi ki...

Cok gecmis olsun. Rabbim size ve ailenize sifaalar versin. Insallah bunlari atlaticaksiniz... Irmak

Deniz dedi ki...

Çok çok çok geçmiş olsun. Bütün bu günler geçecek <3 Türk filmi ekşınında geçen günler bitecek. Sımsıkı sarılır ve öperim Asortik Krep'im.

Adsız dedi ki...

Çağla ablacığım ok büyük geçmiş olsun.Rabbim size ve sevgili ailenize acil şifalar versin inşAllah.Sizi çok ama çok seviyorum.Dualarımdasınız.Her zaman yorum yazamasamda devamlı takipçinizim.

Fethiyeden kucak dolusu sevgi ve selamlarımı gönderiyorum

Selit Peyzaj ÖZLEM

Umarım hatırlamışsınızdır beni.

Adsız dedi ki...

Geçmiş olsun.Ailenize ve size acil şifalar tez zamanda.Nurten

sessiz balik dedi ki...

Canım ablam , güneş gibisin sen , ben sana bakinca aklıma gelen o oldu hep , bazen bulutlu havalar oluyor evet bitiyor. Senin ailene , onları da sana bağlayan o büyük sevginin herbiriniz için şifa kaynağı olacağına inanıyorum . Sevgiler öpücükler çiçekler yolluyorum 🌼🌸💐

Adsız dedi ki...

Merhaba,

geçmiş olsun, yıllardır okurum sizi.
Şiirsi başlıklar, kaktüsler, köpeğiniz...
Daha konuşulacak çok konu var, daha yıllarca Siz yazıcaksınız bir okuyacağız inşallah.
Hem eski bloggerden kim kaldı demi ama:))

Umarım iyisinizdir, sevgiler, Rabbim şifa versin..
Serap

Adsız dedi ki...

Eklemeyi unuttum, annenize de babaniza da şifalar diliyorum.
Allah başınızdan eksik etmesin.
Serap

Asortik Krep dedi ki...

Çok teşekkür ederim. 🌺

Asortik Krep dedi ki...

Bende sizleri öpüyorum tek tek, verdiğiniz bu güzel destekler için.

Asortik Krep dedi ki...

Özlem , seni unutmuş olabilir miyim sence.. Çok sağol.

Asortik Krep dedi ki...

Sevgili Nurten, çok teşekkürler 😍

Asortik Krep dedi ki...

Bir şekilde üstesinden geleceğiz, gelmeye çalışacağız.. Benden de sevgiler 💋

Asortik Krep dedi ki...

Sevgili Serap, verdiğiniz destek için önce teşekkürler.. Eski blogger olmak güzel..Burası farklı bir dünya. Bir günde onunla ilgili yazarım. Sevgiler🌹

Asortik Krep dedi ki...

Çok sağolun 🌹

Adsız dedi ki...

Sevgili Asortik Krep Hanım,
Merhaba,

Öncelikle kendimi tanıtayım ben sizin sadık isimiz bir okuyucunuzum.

Sizin yazılarınızdan, fotoğraflarınızdan Fethiye'yi sevdim.

Ben zor zamanlarımda sizin yazılarınızdan, fotoğraflarınızdan güç aldım.Şimdide bana yazılarınızla, fotoğraflarınızla verdiğiniz gücün binlerce katını, milyon, milyar katını ben de size vermek istiyorum. Size acil şifalar diliyorum.
Canı gönüden inanıyorum, Sizin gibi güçlü, hayata karşı duruşunda taviz vermeyen bir kadın her şeyi başarabilir. Bütün hastalıkları yener.

Gönlümden sizin güzel gönlünüze layık en güzel en sevdiğiniz çiçekleri gönderiyorum.

Lütfen çabucak iyileşin.


Sevgi ve Saygılarımla,
Derya Yıldırım