Çarşamba, Nisan 11, 2007


Bir bahçe ya da balkon için gülden güzel bir çiçek düşünemiyorum..Ne ekerseniz ekin eğer bahçeye ya da balkona gül dikiyorsanız kendine has havasını mutlaka görüyorsunuz..
Eğer yeriniz varsa balkona mümkünse sarmaşık güllerden dikebilirsiniz :)

Ceylan sardunya.. Eflatun ve pembe renklerini gördüğüm bu sardunya çeşidi devamlı çiçek açıyor ve güneş seviyor..Her evde olması gerekenlerden..Saksı ya da bahçe de kullanabilirsiniz..Çelikten ürediği için her yerden getirip dikebilirsiniz.



Sardunya..Çiçeklerin prensesi gülse bana göre kraliçesi de sardunyadır..Beyazdan başlayan renkleriyle,katmerli ya da katmersiz her çeşit sardunyayı dikebilirsiniz..Değişik renkleri ve çeşitleri bol olduğu için sadece sardunya bile dikseniz balkonunuzun havası değişecektir.


Manolya, bana İstanbulu hatırlatan bitkilerden biri olduğu için çok severdim eve ilk aldığım ağaçlardandır.Bahçe kapısının yanına diktiğim fide sanırım tuttu..Gün geçtikçe güzelleşiyor..Tek kötü tarafı çiçeklerine dokunduğunuzda solması..Onun için adı sık sık aşk şarkılarında geçer , narin bir çiçektir ama çok güzel kokar :)


İpek Çiçeği, işte size baharda ve yazın açacak ama tohumunu döktüğü için gelecek sene hiç uğraşmadan kendisi çıkacak güzel bir saksı ya da balkon çiçeği..Böyle resimde kocaman gözüktüğüne bakmayın narin küçük çiçeklerdir..Değişik renklerde olduğundan saksıda çok hoş durur..Tohumu alıp saksılara ekilir.




Mavi yasemin, kokusu yoktur ama çiçekleri çok güzel durur..Büyük bir saksıda balkonda olabilir..Büyüttüğünüzde bahçede ağaç olarak yetiştirebilirsiniz..







Acem Borusu, işte çok güzel saran ve çiçekleri olan bir sarmaşık..Yalnız çok çiçek döker..Oturduğunuz bir mekanda devamlı süpürmek zorunda kalırsınız..Mümkünse oturma gruplarının üstünde kullanmayın derim.Bende balkona sarılı, hatta 2. kata çıkmış vaziyette..Çiçeklerini açmasını bekliyorum öyle fotoğraflayacağım :))








Mor salkım benim ancak şimdiki evimde sahip olabildiğim maviyi çok sevdiğim için hep özendiğim bir sarmaşık..Balkonlarda ve bahçede her yerde kullanabilirsiniz.Ben yola bakan duvar tellerinde örtücü olarak kullanmayı tercih ettim..Balkonda da olabilir..Hafifte duvara sardırırsanız dışarıdan görüntüsü çok güzel oluyor :)





Cezayir Menekşesi, yine mavi çiçekli bir bitki..Benim eski bahçemde vardı ama balkonda da olabilir..İstediğiniz gibi budayabilirsiniz..Orta uzunlukta büyüyor ama bildiğim kadarıyla sarmaşık değil.









Çarkı Felek, bu sarmaşık bence modern tarzda bahçelere çok yakışan yaprakları ve çiçekleri dökülmeyen, balkon dahil her yerde kullanabileceğiniz kibar bir bitki..Yine geçmiş bahçemde vardı, bu eve bir yer bulursam dikmek istediğim çiçeklerden biri.









Beyaz Yasemin, güzel kokan ve narin bulduğum bir sarmaşık..Her yerde kullanılabilir..Çiçek açtığında özellikle akşam üstleri pencereleri açıp yatmak lazım..Bir de ben genelde çiçeklerini toplar, su dolu bir kaba bırakırım ki odanın içini de kokutsun..










Çiçek yetiştirmesini beceremiyorum diyen herkese önerim eve kaktüs almasını..Çok az su ve bol günışığı alan her yerde böyle güzel kaktüsleriniz olabilir..Hatta senede bir gün çiçek açabilir..Benim ilk kaktüsüm kaynanadiliydi.








Kasımpatı, her mevsim yeşil çiçekler istiyorsanız balkonda mutlaka öneriyorum..Çiçekte açar ve bir sürü rengi vardır..Benim İstanbulda uzun süre balkon çiçeklerim hep kasımpatılar olmuştur..Özellikle sonbaharda mevsim hüzne dönerken onlar çiçek açar ve onlara bakıp sıcak yaz günlerini hatırlarsınız :))







Kıbrıs Akasyası, kocaman ağaç oldukları için ancak bahçede yararlanabileceğiniz bu ağaçlar çok su sever, baharda açtıkları sarı çiçeklerle müthiş görüntüleri olur..Bu bahçemde var nasıl büyüdüğünü hep beraber görürüz artık.








Gülleri yukarıda yazdım..Bahçe de ya da balkonda olursa hatta tek bir çiçek koyayım diyorsanız sarmaşık gül alın derim.









İşte kışın ve baharda açacak çiçeklerden sümbül..Ekim,kasım gibi dikerseniz baharda müthiş sümbülleriniz olur..Ben bilgisayar yanında tek bir kök ekilmiş küçük masa üstü aksesuarı olarakta çok beğeniyorum..Çalışan arkadaşlara hatırlatayım..









Nergis, bahçe ya da balkon için kullanabileceğiniz çiçeklerden..Ben bahçenin bir köşesine yol boyunca diktim çünkü kendileri yayılabiliyor..Açtıklarında çok güzel oluyorlar :)










Begonyalar, saksı için ideal bence..Bu bahçemde yok..Hatta evde de..Hemen gidip alacağım :)










Gazanya, ister bahçe ister balkon için yaz kış yeşil tavsiye ediyorum özellikle..Bir kaç rengi var ve yayılıyorlar..










Kadife Çiçeği, sevdiğim ve beğendiğim balkon ve bahçe çiçeklerinden..









Hüsnü Yusuf, yazlık aslında ama görüntüsü bana nedense eski şeyleri hatırlattığı için sevdiğimi farkettim..Genelde çok yazlık çiçek sevmiyorum ben.Daha çok kalıcı bitkileri seviyorum..Yine de aslanağzı ve adını bilmediğim bir çiçekten tohumlardan fide ürettik ve saksılara diktik.Yazdıklarım kadar yazmadığım ve resmini koymadığım daha bir sürü çiçek için sanırım ikinci bir bahçe çiçekleri yazısı yazmak gerekecek..





Enne, bunlar benim severek kullandığım, baktığım çiçeklerden bir kısmı..Özet olarak senin için şöyle söyleyebilirim..Balkonun içinde saksılara koyacağın için bir metreye kadar olan yükseklikte çiçekler zaten rüzgardan zarar görmeyeceklerdir..Eğer seviyorsan mutlaka sardunya, begonya, kasımpatı gibi çiçekler, balkona bakan bir penceren varsa ona da sarmaşık gül ya da beğendiğin başka bir sarmaşık sardır derim..İnsanlar sarmaşığı pek sevmiyorlar ama budamak ve istediğin boyda tutmak senin elinde diye hatırlatıyorum..Mümkünde balkona raf yapabilirsin ya da askıda saksı da asabilirsin yer kazanmak için..Eğer camın önüne kaktüs saksıları koyarsan da hoş durabilir..Büyük bir saksıda erguvan, gül ya da kapalı bir balkonda limon yetiştirebilirsin..Maydanoz ve dereotu, tere gibi yeşilliklere de yer verebilirsin..Hem de her gün taze kullanmış olursun..Seramik saksılarda fesleğen yetiştirebilirsin görüntüsü ve kokusu bana çocukluğumu hatırlatır..Umarım bir miktar karar vermene yardımcı olmuşumdur..Sadece sevdiğin çiçekleri yetiştirmeni öneriyorum sana..Çünkü daha keyif alıyorsun..Yani bir tane çiçeğin olsun sevdiğin olsun :)

Resimler: www.humeyraozdamar.net
www.agaclar.net
www.bahcevan.com sitelerinden alınmıştır..

17 yorum:

kurunane dedi ki...

asortikcim çiçek kültürün karşısında ağzım açık kaldı. en üstteki gül resmine de hayran kaldım. şimdiye kadar üzerinde bu kadar çok çiçeği bulunan gül ağacı görmemiştim.

mrl's page dedi ki...

Merhaba,
Ben bahçeli bir evde ve dede-babaanne lüksüne sahip olarak büyüdüm, dolayısıyla çeşit çeşit çiçekler bana öyle aşinaki.. O eşsiz zamanlara götürdü beni rengarenk çiçeklerin.Babaannemim Yugoslavya'dan getirdiği gül tohumları ve onların açmalarını beklerkenki heyacanı geldi gözümün önüne :)
Tam sabah keyfi oldu, bir tek güzel kokular eksik :)

selamlar
mrl

enne dedi ki...

Asortiiik,

Ya ne diyeceğimi bilemiyorum. Çok güzel bir sürpriz oldu bana. Bu yazıyı hemen yazdırıp saklayacağım. İyice çalışıp planlayıp ona göre bir balkon yapacağım kendime. Çok teşekkür ederim, gerçekten harika şeyler yazmışsın. Tam ihtiyacım olan bilgileri vermişsin biliyor musun. Sağol sağol sağol:)))

Hülya dedi ki...

Kaktüs bile yetiştiremeyen bana bu vakitlerde bir haller oldu ha bre çiçek ekmek geliyor içimden;)Ve yazdıklarınız da bana da çok iyi geldi.Yasemine hele de kokusuna hastayımdır.Teşkkür ederim paylaştığın için...
(Hatta bu son postunu yeni yazlık alan bir arkadaşıma mail attım az önce.O da bahçesini dizayn etmekle meşgul.Çok faydalı oldu yazdıkların:)

cenebaz dedi ki...

Asortikçim, snei sobeledim:)) Benim bloğa bakardan konuyu görebilirsin. 3 günün var, ona göre:)

Gamzeli dedi ki...

Çok güzel yaaa
Şimdi baharın geldiğini daha iyi anlayabiliyorum...

Kolay gelsin...

Bocuruk dedi ki...

Tam başucu yazısı olmuş bu. Gerektikçe tekrar tekrar bakılabilir. Bu çiçeklerin hepsi bahçende var ne güzel yaaa:)) Bilgiler için teşekkürler.

cenkunal dedi ki...

Ne kadar güzel yaratılmış bu çiçekler.
Yaratan'a ne kadar şükretsel az...
Herşey insan için.

Asortik Krep dedi ki...

Kurunane, sadece beğendiğim ve sevdiğim çiçeklerin ismini biliyorum :) bunlarda inan ki pek fazla değil.


Mrl,sen öyle yazdığında da benim aklıma Anneannem ve bahçesi aklıma geldi..Çiçekleri ne haldedir o yokken..İnsan çok sevdiği birini kaybedince onun çok sevdiklerini de seviyor..Sende beni bak nerelere götürdün..

Enne, esas sen böyle bir yazının anafikrini verdin.Ben teşekkür ederim :)

Hülya, böyle düşündüğüne çok sevindim..Gerçekten de bende bazen böyle yazılar arıyorum nette bulamıyorum..Artık bahçe ile ilgili daha fazla şey yazabilirim fikri uyandı bende de.

Çenebaz, en kısa zamanda cevaplamaya çalışacağım.Teşekkürler..

Gamzeli, bahar geldi ve çiçeklerde gerçekten :))

Bocuruk, sevdiğim ve diktiğim çiçekleri yazdım 1-2 tane hariç ama şunu söylemeliyim ki bahçemde daha fazlası var :))

Cenkünal, aynı şeyleri yeni doğmuş bir bebek gördüğümde ben de düşünmüştüm..Hatta benim doğurduğum bir bebek :)

CaDı dedi ki...

Çiçeklere bayılırım bende, rengarenk insana huzur veriyorlar. Maşallah çok şanslısın güzel bir bahçen olduğu için. Darısı başıma inşallah, benim de annem çok meraklıdır çiçeklere, çiçeklerle dolu bir ev ve bahçede büyüdüm bende. Ama burada tek dal güle hasret kaldım:(( Belki gideceğimiz yerde bulurum güzel çiçekler;)

Adsız dedi ki...

İşte hep aradığım arkadaşım:) İyi ki tanıdım ben seni.İyi ki iyi ki iyi ki

şugibi dedi ki...

çok sağol. resimlerini de koyman iyi olmuş. ben herkesin bildiği 3-5 tür dışında çiöçek adı bilmem. aaa bunun adı da buymuş diye bilgilendim.
eğitici bir blog bu yahu:)

şugibi dedi ki...

hatta gördüğün üzre çiçek yazamıyorum bile değil ki adını bilmek:)))

ibeking dedi ki...

ah asortik yok ki bizde bahçe balkon ne yazık ki..ama sen bahçeni donat ne güzel olur...

Sanem dedi ki...

Icim aciliyor, kendimi memlekette ve hatta bir tanidigin bahcesinde hissediyorum..
S.

Asortik Krep dedi ki...

Cadı, umarım bulursun :)

Sardunya, ben de hep böyle düşündüm ne güzel :)

Sugibi, ben de evlendiğimde 3- 5 çiçek adı biliyordum..Sonra Annem çiçekseven bir kadın olduğu için Annem bunu severdi adı neydi bunun derken yavaş yavaş öğrenmeye başladım..

İbek, salonuna koysan olmaz mı..Hele senin gibi bir çiçek virtüözü..Yani artık her tarz için salon çiçekleri var..Minimalist, japon tarzı ne bileyim işte sen daha iyi bilirsin..

Sanem, burda benim oturduğum semtte evler bahçeli..Sabahları arabayla geçerken bakıyorum genelde ve bir sabah benim bahçemdeki gibi yerdeki toprakla yetinmemiş duvarlarada saksılar koymuş bir bahçe gördüm..masada kahvaltı eden iki yaşlı insan vardı.Olsun yaşlı bir evsahibi gibi dursam da benim bahçemde duvarlarda bile çiçekler var..ve bu benim çok hoşuma gidiyor:)
Pencere demirleri için gelen çıraklardan biri Türk evi olduğu belli oluyor dedi duvarlardaki ve pencerelerdeki çiçeklerden..Etrafta bir sürü ingiliz var ya :) Yalnız benim saksılar yoğurt kaplarından değil ya da eski vita kutularından :))

Adsız dedi ki...

meraba negüzel çiçekler bunlar bilgiler için teşekkürler