Perşembe, Şubat 14, 2008

Celal Şengör, NEDEN ASABİ VE TAHAMMÜLSÜZ BİR İNSAN oldu


Gelen bir mailden...

DAHA ÖNCE SINIFINDA TÜRBANLI ÖĞRENCİLERİN BULUNMASINDAN HİÇ RAHATSIZLIK DUYMAYAN ŞENGÖR, ŞİMDİ NEDEN TÜRBANIN SERBEST BIRAKILMASINA KARŞI ÇIKIYOR?

Celal Şengör, kendisi hakkında bir yazı yazan Ahmet Hakan'a ŞU açıklamayı gönderdi.Ahmet Hakan, Hürriyet gazetesindeki köşesinde yazıyor:

Celal Hoca'dan mektup aldım"CELAL Şengör'ün tuhaflaşmasına dair" başlıklı bir yazı yazmıştım... Bu yazıya Hoca'dan çok şeker bir yanıt aldım... İçinde "Evet, haklısınız biraz tuhaflaştım" ya da "Ben de soruyorum: Celal'e ne oldu?" türünden cümlelerin de yer aldığı mektuptaki içtenliğe hakikaten bayıldım...Celal Hoca'nın neden tuhaflaştığını merak edenler için yayınlıyorum...

İşte Hoca'nın mektubu:"Muhterem Hakan Bey... Yazınızda çok doğru bir gözleme yer vermişsiniz: 'Celal Şengör tuhaflaştı!' Ne kadar doğru!

Ben bile kendimi tanıyamaz oldum. Asabi, tahammülsüz.Bunun nedenini düşündüm. Yirmi beş yıldır dersine türbanla giren öğrencilerine gık demeyen, onlarla herkesle olduğu gibi şakalaşan Celal'e ne oldu diye...
Sonunda şunu buldum: Tehdit altında olunduğu hissi...

AKP ne yazık ki hepimizi tehdit eder bir hava getirmiştir ülkemize. Gruplaşma ve karşılıklı suçlamalar gündelik haberler olmuştur. O kadar ki, meslektaşlarınız benim tüm dindarları üniversiteden atmak istediğimi yazdılar.
Halbuki en yakın çalışma arkadaşlarımdan Xavier Le Pichon koyu bir Katoliktir. Naci Görür çok önemli bir Nakşi şeyhinin torunu olup, dini bütün bir Müslüman'dır. Bunlarla aramızda dinin konusu bile olmamıştır.
Ama işte anahtar kelimeler bunlardır: 'Dinin konusu bile olmamıştır.'
Halbuki AKP ve onun atası olan ve Milli Nizam ile başlayan partiler, ülkemizde din barışını bozmuşlardır.
Ben bir ateistim. Tüm dinlerin insanlığa büyük zararlar verdikleri kanaatindeyim.
Bunlar arasında Marksizm ve Nazizm gibi modern dinler de vardır. ABD'de Marksizm'in bilim aleyhtarlığını gösteren bir de kitabım çıktı. Tüm bunları bir kez bile söylemek gereğini duymadım yakın zamana kadar. Başka kimsenin de dinini sormak aklıma bile gelmedi.
Ta ki, ders verdiğim koridorda bağırarak namaz kılmaya kalkanlar oldu. (Hayatımda ilk kez bağıra bağıra namaz kılındığını gördüm!)
Ta ki evrim düşmanı müzeler, köşe başlarında peyda oldu.
Ta ki Milli Eğitim Bakanı kendisini Darwin düşmanı ilan etti.
Bunlar modern bir cemiyette olacak işler değildir ve hepsi bir grup insanın marifetidir. O grubun üyeleri bugün iktidardır.
Siz bu güruhu benden iyi tanırsınız.Bizim sıkıntımız, inancını samimiyetle hissedip, o inançla beraber bilim okumak isteyen kız ve erkek çocuklarımız değildir.
Bizim derdimiz onları silah haline getirenlerdir. Bunu asla gözden kaçırmayınız ve bizimle birlikte onlarla mücadele ediniz.

En büyük korkum bu zevatın Türkiye'yi bir iç savaşa sürüklemesidir. Ben politikacı değilim. Politikacı olamayacak kadar da politikadan nefret ederim. İçinden geçmekte olduğumuz bu pek feci günlerde, gündelik didişmelerle nihai amaçlarımızı kaybetmeyelim.

Amacımız, içinde hür ve aydın olarak yaşanan, insanları kendi sorunlarını çözme yeteneğine sahip, birlik bir ulustur.

AKP ve onun öncüleri buna büyük bir darbe vurmuşlardır. Sorun bundan ibarettir.
Saygılarımla..."

5 yorum:

snms dedi ki...

Merhabalar,

Yazıyı okuyunca sanki bu konu hakkında düşüncelerim yazılmış gibi hissettim.Bu aralar devamlı eşimle bu konuyu tartışıyoruz o bana devamlı niye bu kadar sinirleniyorsun diyor herkes eşit olmalı diyor evet bende bundan yanayım ama şuanda iktidardakilerin yaptığı gibi değil.Üzülüyorum çünkü benim ülkem AB`ye girmeyi birçok yeni giren ülkeden daha çok hakketti ama bu gidişle bu daha da zor gibi görünüyor.Oysa ne diyorlar herşey AB`girmek için bu bana daha da komik geliyor.

Daha çok yazabileceğim şey var ama bütün yorumu bölümünü kaplamıyım diyorum:-)

Sevgiyle kal...

Sinem

Punto dedi ki...

Prof. Sina Aksin'in tarihsel bir değerlendirmesini punto da yazdım. Bir okursanız "neler oluyor?" daha iyi anlaşılacaktır.

Alphecca dedi ki...

Demekki yalnız değilmişiz Asortik,
Malesef AKP kriz yönetimi konusunda ciddi anlamda başarısızmış !!!
Kriz yaratma konusunda ise süper !!!
Yazık oldu !!!

ginger dedi ki...

Celal Şengör gibi aydınlar olduğunu görmek geleceğe dair umudlarıma bir ışık tutuyor.

Geveze Kalem dedi ki...

Demokrasinin en güzel örneğini kendini örnekleyerek vermiş Şengör; ataist olmasına rağmen türbanlı öğrencilerle birarada olmasının yanı sıra neredeyse dost diyeceği birçok kişinin de farklı dini mezheplerden olması demokrasinin en sağlıklı fotoğrafı.

Tehtid altında olan demokrasi olunca da sonuna kadar asabileşme hakkının olduğuna inanıyorum. E bu hak herkeste olduğuna göre çatışmalar kaçınılmaz oluyor. Ve daha uzun boylu olacaktır da. Ne acı!