Salı, Şubat 12, 2008

Üzümlü' de Çimento Fabrikasına Hayır !

Üzümlü yukarıdaki resimde gördüğünüz üzere yemyeşil ve etrafı dağlarla çevrili bir ovadan oluşan bir yerleşim yeri.Hatta esas ismi Yeşil Üzümlü ama herkes Üzümlü der.Daha önce de yazdım ama olayın boyutunu görmeniz üzere paylaşmak istediklerim daha bitmedi.Çünkü çok desteğe ihtiyacı var ve daha kimseler olayın vehametinde değil.Sanırım uyandıklarında da çok geç olacak.Bu güzelim beldeye bir çimento fabrikası kurulmak üzere.İzinleri alınmış bile olabilir,son durum izinler incelemeye alınmış diye biliyorum.Oysa ki fabrika yapmaya karar veren şirketle kimsenin alıp veremediği yok ama tanınmış eski bir firma olduğu için herkes çekiniyor. Bilmiyorum kişisel bir garezim yok firmaya ama burası için bu çimento fabrikası bir başlangıç olacaktır ve ister istemez hem hava olarak hem de çevre olarak başka bir Fethiyeye giden son dönemeçte bu olacaktır.
Üzümlü'lülerin çimento fabrikasına karşı oluşturdukları platformun yaptırdığı t'shırtler.Yerli yabancı herkes giyip dolaştı.

Üzümlü sadece basit bir köy değil,turizm değeri olan yemyeşil ve kültürü çok eskiye dayanan bir yerleşim yeri.
Bu eski rum evlerinin arasında Selçuklulardan kalma bir cami (görünen cami değil,onun resmini bulamadım ) bile var.Sokakları film platosu gibi.Sinan Çetin orada film bile çekmişti bir zamanlar ama gösterime vermedi :))
Çok güzel şarapevleri var, aynı Şirince gibi..Daha önce bir sürü yazımda bahsetmiştim sizlere..

Herşeyden önce Cadianda denilen Likyalılardan kalma bir antik şehir ki yukarıda gördüğünüz atletizm sahası bile var o şehrin.

Yukarıdaki haritadan Üzümlünün yaklaşık 17 dakika mesafede olduğunu söylersem aslında niye bu kadar endişelendiğimi de anlatabilirim sanırım.Fethiye burada deniz kenarında uzak gibi görünüyor belki ama dağınık bir yerleşim alanı olduğundan Fethiyenin,Çiftlik ve Çamköy arasında boş alan olmadığını hatırlatırsam ne kadar büyük bir alanda insan yaşadığını anlatmış olabilirmiyim acaba..Orada işleyecek bir çimento fabrikasının Fethiye ovasına tozu savurması kaç dakika sürer..? Bu konuda biraz bilgisi olanlar çimento tozunun havada yayılması için 17 dakikalık bir yolun çok büyük bir engel teşkil etmeyeceğini bilir aslında.
Bu konuda yazabileceğim çok şey var ama ilk aklıma gelen Büyükçekmece de bulunan çimento fabrikasının gece filtrelerini çıkarmasından dolayı (çünkü çok pahalı bir uygulama) gece dışarıya çamaşır asmazdık biz çocukken.Yoksa kışın hava biraz nemli olunca giysinin kolları donar ve kaskatı olur çamaşırlar.Büyükçekmece Mimarsinan'a gittiğinizde evlerin kırmızı çatılarını grileşmiş olarak bulursunuz.Hala çimento fabrikasının yemyeşil bir orman içine yapılmasına izin verilmesine ve yapmaya çalışanlara şaşıyorum ve artık herkesin görebileceği bu yanlışı durdurmalarını istiyorum.
Bu konuyla ilgili açılan web sitesinde Üzümlülerin herkesin desteğine ihtiyaçları var.Lütfen "destekleyenler " kısmına katkıda bulunun ve "fotoğraf galerisine" girip daha şimdiden oranın nasıl değiştiğine tanık olun.
Aşağıda bu konuyla ilgili çeşitli yazılara linkler bulacaksınız..
Link 1 (Yalçın Doğan ...Hürriyet Gazetesi Yazısı )

Link 2

5 yorum:

Alphecca dedi ki...

Benim evlendiğimde oturduğum ilk evimin çok yakınında bir çimento fabrikası vardı Asortik.

Ciddi hava kirliliği yaratan bir fabrikaydı. Arabamızın camları berbat olmuş, bir türlü temizleyemiyorduk. Ciğerlerimizin konumunu bilemiyoruz :(

Yıllarca imza topladık, çok eski teknoloji bir fabrikaydı. Sonra belediye yıktı.

Çok modern çimento fabrikası kurulurda çevreye zararı olmaz mı ???? Bilemiyorum...

Ama bizimki baya ilkeldi, yıkılınca mum yakıp, seyrine bakmıştık :)

snms dedi ki...

Merhaba Asortik,

Ben sizin sessizden ama sıkı takipçinizim.O kadar sinirlendimki yazınızı okuyunca nasıl bir zihniyettir anlamıyorum güzelim yeşillikleri bozup çimento fabrikası yapmak.Ben ağaçları bile kesip ev yapanlara karşıyken.İstanbul`u yok ettikleri her yere kule gibi evler diktikleri yetmezmiş gibi şimdide diğer doğa harikalarını içinde barından yerlere zarar vermeye çalışıyorlar.Ben Almanya`da yaşıyorum ve burada doğanın korunmasına her yerin yemyeşil ormanlarla kaplı olmasına, tarihi yerlerin yıkmak yerine onarılmasına hayranım.oysaki benim ülkemde heryer tarih kokarken ve yemyeşil olması gerekirken devamlı heryere ev fabrika gibi şeyler dikmelerine sinir oluyorum.Turizimin gerilemesine şaşmamalı oysa burda konuştuğum herkes Türkiyeye hayran ama böyle giderse kimse gelmeyecek.
Kusura bakmayın bu kadar uzun yazdığım için ama çok sinirlendim.ben destek verdim ve umarım işe yarar ayrıca kenDi sitemdede bu konuya değineceğim.

Sevgiler

Sinem

Asortik Krep dedi ki...

Çocuk Gibi, modern fabrika olsa bile bu bir başlangıç olacak burada..Devamı gelecektir diye inanıyorum.Hem adını kullanmak istemiyordum ama benim çocukluğumda geceleri filtresini takmayan ülkenin en modern fabrikasıydı..(akçimento) Sabancı bile maliyetini düşünüp geceleri bu filtreyi çıkarmış,benim kimseye güvenim yok bu konularda.

Snms,yorumunuz bana çok iyi geldi,size teşekkür ederim..
Geçen gün baktığımda google'a benim de adım hep doğaya destek imza kampanyalarında geçiyor :))

doğasever dedi ki...

Mallesef tüm uğraşların sonucu boşa çıkmış, söz konuusu firma Ankara'dan olumlu CED raporunu 01.02.2008 tarihinde almıstır. Bunu sağlayan da yetkililer tarafından yapılan yanlıs ölcümlerdir.TEK ÇARE HUKUKİ YOLLARA BAŞVURMAKTIR.Şu anda her türlü desteğe ihtiyaç vardır.

Asortik Krep dedi ki...

Doğasever, bu yazıyı akşam yazdım büroda ve çıktım.Eve gittiğimde telefon geldi ve haberide aldım ama yazmaya elim gitmedi :((
Bu bilgiyi bildiğine göre gruptansın..
Seni tanıyormuyum..?
Grupta değilim ama tarafım bu konuda :)
Mailini bekliyorum..
asortikkrep1@gmail.com