Pazar, Şubat 15, 2009

Geoffrey Davidson

Bu yazıda sizlere tanıştıracağım kişi ne yazık ki geçtiğimiz haftalarda İngiltere'de vefat etti. Ben onu ortak dostlarımızdan ve yaptığı örgü tablolar sayesinde tanıdım..Hatta ne yazık ki ölümünden önce tanışamadım. Sık sık adını duyardım ama bu kadar etkili bir kişilik, iyi bir dost ve sanatçı olduğunu keşfedemediğim için de iki kere üzgünüm. Kendimi bu konuda suçladığımı da yazmak isterim.



Ölüdenizden yukarı çıkan yolda sağda yıllardır hoş mimarili , kuleli bir taş ev görürdüm ve hayranlıkla seyrederdim..Gerçekten de aklıma Gaudi gelir ama Ölüdeniz'de bir Gaudi hayranı olabileceğini aklıma getirdiğimi de söyleyemem. Necati Bey bu evin sahibi ve Geoffrey'nin yakın dostu, komşusu, burdaki ailesi diyebilirim sanırım. Ölüdenizi ilk beraber keşfetmişler, bu evin olduğu arsayı beraber almışlar ve uzun yıllar beraber çalışmışlar. Zaten Geoffrey'i de bana o anlattı.

Jeffrey Davidson aslında bir bale sanatçısı.. Zamanında devlet balesinden davetli olarak ülkemize gelmiş ve burada kalmış. Daha sonra Ölüdenizde turizm de çalışmış. Bahçe, yemek ve örgü gibi hobileri olan,etrafında çok sevilen ve saygı duyulan biriymiş.
Eskiden ördüğü yelek ve kazaklardan yola çıkarak bir gün bir ressam arkadaşının yönlendirmesiyle örgü tablo yapımına başlayarak değişik bir tarzda çalışmaya başlamış.
Yukarıda gördüğünüz "Likyanın Mevsimleri "tablosu gibi eserler yaparak ,İngiltere ve Türkiye'de sergiler açmış ve hem turizme hem de sanata devam etmiş.


Özellikle yapıtın inceliklerini görebilmeniz için yakın plan çektiğim bu kısım Ölüdenizin sonbahar tarafıdır. Şu an Ölüdenizde kendi evinin salonunda asılı.



Bir tablo için yaklaşık 3-4 ay çalıştığını söyleyebilirim..


Evinin salonu..

Bahçeden Belcekız görüntüsü

Bazı tablolarında kullandığı taş dekorasyon..

Necati Bey' de resim çalışmaları yapan biri.. Burası atölyesinin girişi. Guadi hayranı olan o aslında. Geoffrey ağırlıkla Picasso hayranı, aslında resim çalışmıyormuş ama yaptıkları resim ötesi çalışmalar .. Çok güzel yemek yaptığını da belirtmem gerek.Tüm dostları konuşurken bunu da eklediler aslında.

Necati Bey' in bir çalışması. -atölyeden bir görünüm-



Geoffrey'nin yatak odasından görünüm..

Tablolardan önce yaptığı yelekleri giydiği dostlarının resmi..

Bir zamanlar yaptığı kazağın görüntüsünü alabilmem için Necati Bey yardımcı oldu. İleride Geoffrey' nin evininden yola çıkarak orada bir sanat müzesi ve atölyesi oluşturmayı planladığını anlatarak , hayatının son 26 yılını Ölüdenizde geçiren ve oranın tanınmasında çalışan, güzel sofralar hazırlayarak dostlarını ağırlayan, bahçe düzenlemeleri meşhur olan ve dostları tarafından saygıyla anlatılan bu insan için mekanı cennet olsun diyerek yazımı bitiriyorum.Vefat ettiği İngiltere' de kendi isteği üzerine yakılarak ruhunu özgürlüğe kavuşturmuş olduğunu düşündüğüm Geoffrey Davidson için Allahtan rahmet diliyorum.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

İki yıl boyunca kendisinden bale dersi almıştım. Mekanı cennet olsun.