Cuma, Kasım 17, 2006


Çok hoş bir konu değil ama Aysetun bana bir mail göndermiş sizlerle de paylaşmak istedim..Konu daha yakın yaşanmış olunca..
...
Cocuk tacizi konusu Turkiye'de de tartisilmaya basladi. Gecenlerde yayinlanan bir haber bir beni o kadar uzdu ki, haber hakkinda yorum bile yapamadim. Konusunu acamadim. Cocuk tacizi konussunun sadece basin malzemesi olmaktan cikarilip gerekli tedbirlerin alinmasini umit ediyorum. Zira basimizi kuma gommenin kimseye faydasi yok. Bu kotulukler sadece kimsesizlerin basina gelmiyor. Ote yandan cocuk tacizi meselesinin daha dikkatli ele alindi diye sevinelim mi yoksa bu vak'alarin ulkemizde de yasandigina uzulelim mi bilemiyorum. Savcilarimizin ve hakimlerimizin son zamanlarda meydana gelen olaylarda verecekleri kararlar ileride bircok cocugun yasamini degistirebilecek. Aslinda kirsal kesimdeki evlendirme yasina bakildiginda cocuk tacizi ulkemizin aci bir gercegi, ancak porno endustrisine yeni kaynak yaratmaya merak bazi kisilerin ulkemizde turemeye baslamasi olasiligi kalbimin daha da sIkismasina sebebiyet veriyor. Mevzuatimiz ne yazik ki bu tarz suclari yeterince cezalandiramiyor. Internet ise bu tur suclari islemeye meyilli insanlar icin ilham kaynagi oluyor. Yakin zamanda egitim kurumlarinda bile suca meyilli insanlarin calistigini uzuntu ve korku ile ogreniyoruz.

Bir sure once okudugum yabanci bir dergiden esinlenerek ufak bir bilgi notu hazirladim. Onu sizinle paylasmak istiyorum. Ayrica kimsesiz cocuklarin korunmasi cocuk esirgeme yuvalarinin islahi ve destek verilmesi ile ilgili yapilabilecekler konusunda fikirleri olan arkadaslardan benimle paylasmalarini rica ediyorum.

Kucuk cocuklari tacizden korumak adina yapilmasi gerekenler:
1. Bebeklerinizi ve cocuklarinizi asla aileden bile olsalar (dede, amca vs..), tanimadiginiz insanlarla veya kendiniz kadar guvenmediginiz insanlarla yalniz birakmayiniz. Cogu vak'anin yabancilar degil tanidik kisiler sebebiyle yasandigi gozlemlenmistir.
2. Cocuklarinizi peryodik olarak muayene edin. Mesela banyodan sonra, giyinirken, bebekler icin alt degistirirken vs.
3. Cocuklarinizi asagidaki ozellikleri sergileyen insanlardan uzak tutun:
- yasitlariyla fazla gorusmeme
- normal bir yetiskinden daha fazla cocuklarla ilgilenme, arkadaslik etme
- cocuksu davranislar sergileme
- cocuklugunda tacize maruz kalma
4. Cocuklarinizi cok dikkat cekici sekilde veya yetiskin gibi veya uzerinde ismi yer alacak sekilde giydirmeyin. (Ismiyle seslenilip guven unsuru yaratilmasini engellemek amaciyla..)
5. Cocuklarinizin gittikleri yuva veya okulda dersliklerin koridordan gorunebilecek sekilde pencereleri olmasina dikkat edin. Soyunma odalarinda ve tuvaletlerde yalniz birakilmadiklarina emin olun.
6. Cocugunuz belirli bir mekana veya yere gitmek istemiyorsa veya bir kisiyi hic sevmiyor ve kesinlikle gormek istemiyorsa kesinlikle zorlamayin, yumusak bir sekilde konusup nedenlerini anlamaya calisin. Soru sorarken urkutmeyin. Cocukta suclaniyor hissi yaratmayin.
7. Cocuklarinizi bakiciya birakiyorsaniz arada sirada habersiz erken eve gelip baskin yapin. Kamera her zaman faydali bir arac.

8. Doktor veya ozel ogretmen bile olsa bir yetiskin ile yalniz birakmayiniz. Cocugun yaninda mutlaka en az iki kisi olmali. (Haksiz suclamalara maruz kalmamak adina sozkonusu kisinin de tercih etmesi gereken bir uygulama).
9. Cocugunuzun resimlerini internette hicbir sekilde yayinlamayin. bircok kisinin internet resimlerininden yola cikarak cocuklari takinti haline getirdigi gozlemlenmistir. Cocugunuzun tek basina internete girmesine izin vermek icin bulug cagindan cikmasini bekleyin. Evde internet baglantisi olan bilgisayarin ortak alanda durmasini saglayip, cocugun kendisini bilgisayar ile izole etmesi engelleyin. Bilgisayarin browserina gerekli cocuk kilitlerini uygulayin. Cocugunuza interneti nasil faydali kullanabilecegini ogretin.
10. Cocuk ciplakligini kullanarak reklam yapan markalarin urunlerini almayin.
11. Cocuklarinizi izleyin, dinleyin, size hislerini anlatmasi icin firsatlar yaratin, iletisimi kesinlikle koparmayin.
Ulkemizdeki bu tur vak'alarda genellikle failler 24-40 yas arasi ve genellikle magdur cocuktan birkac yas buyuk cocuklar, diger cocuklar ve bulug cagindaki cocuklar olmustur.
Bu bilgiler saygin hukuk ve cocuk egitimi kaynaklarindan derlemedir.
...

10 yorum:

Adsız dedi ki...

korku ile okudum Asortik, eskiden genellikle kiz evlat sahibi olan anne baba icin daha ozen gosterilmesi gereken bir konu diye bilinirdi, su zamanda goruyoruz ki kiz veya erkek, her durumda gozlerimizi uzerlerinden ayirmamak gerekiyor.

Yalniz tum yazi boyunca dogru buldugum uyarilardan sadece bir tanesine katilmiyorum, daha dogrusu beni basima gelirse nasil yapardim diye dusunduruyor, "- cocuklugunda tacize maruz kalma" durumundaki kisilerden uzak tutma? o zaman gunahsiz sekilde tacize ugrayan kisileri toplumdan tamamen dislayip yalnizlik ve sonrasinda suca itmezmiyiz? Oyle bir durumla karsi karsiya kalindigi zaman nasil davranirim bilemiyorum ama kendi icimde sorgulayip izlemeden boyle bir davranista bulunmam heralde?

Adsız dedi ki...

Selamlar,

Ben de Fethiye'deyim beş yıldır, blogunuzu portakal ağacı'ndan gördüm, Fethiye'de olduğunuzu bilmeden adı hoşuma gittiği için bir bakayım dedim. Yazılarınız da hoşuma gitti.
Ben de beklerim efendim :)

www.birkedininhatiralari.blogspot.com

Adsız dedi ki...

Yazı çok güzel olmuş. Açıklayıcı ve anlaşılır.

Asortik Krep dedi ki...

Elma Şekeri,en doğrusu tabi ki senin yaptığın ama sanırım bu yaklaşım yine bir yerde okuduğuma göre başından taciz geçen insanların bunu başkasına yaşatma olasılığının yüksek olmasına göre yapılmış bir yorum sanırım..Yani senin düşündüğün gibi yalnız bırakın toplumdan soyutlayın anlamında değil..

Devin, benim Fethiye' de yaşayan Devin diye tanıdığım bir hanım var buraya sonradan yerleşen..Yine beni yazılarımdan tanımayan biri daha :)) Ne güzel, ben insanları şaşırtmayı seviyorum..Sanırım ben seni tanıyorum ve bloğuna bakacağım şimdi..Az sonra :)....(evet o)

Meltem Sözer, tabi ki biz bunların çoğunu biliyoruz ama mesela benim genelde dikkatimi çeken ve insanları bu konuda uyaramadığım bir noktaya iyi basılmış.."4. Cocuklarinizi cok dikkat cekici sekilde veya YETİŞKİN GİBİ veya uzerinde ismi yer alacak sekilde giydirmeyin. (Ismiyle seslenilip guven unsuru yaratilmasini engellemek amaciyla..) "

Gün dedi ki...

Bu uyarıları izninle mail gruplarimda paylasmak istiyorum.

Asortik Krep dedi ki...

Gün, ne demek izin alabilirmiyim tabi ki kullanabilirsin..

Tijen dedi ki...

yasgünün kutlu olsun sevgili krep!
(tabii ben geç uyandim yine ama..)
tijen

Asortik Krep dedi ki...

Mutfakta Zen, teşekkürler..

Mercan, bence en doğrusunu yapıyorsunuz..

ERDIL dedi ki...

Yazi cok güzeldi keske EGITIM adli müsterek hazirlanan sitede yayinlanip daha cok kisilerin okumasini saglasa idi.Tabii ki arzu ederseniz.Bu sitede yaziyi yayinliyabilirsiniz.Bu konuda yazi yazmak isterseniz.Erdil1@msn.com.dan bilgi alabilirsiniz.EGITIM konumunda sizin de bir tuzunuz olmasi dilegi ile.
Saygilar.

Asortik Krep dedi ki...

Yazan Erdil Bey, yazıyı siz yayınlasanız benimde tuzum olsun tabi ki...Hatta eğitim için bütün baharatını ben koyayım sitenin :))