Pazar, Ekim 15, 2006


MERTER..Rivayete göre Mustafa Kemal Atatürk, 'sağ tarafım senin olsun' diye Merter'i Merter Ailesi'ne, 'sol tarafım da senin' diyerek Bahçelievler'i Yüzatlı Ailesi'ne vermiş. İşte adını Ahmet Merter'e ait 'çiftlik'ten alan Merter, 1960'lı yıllarda bölgenin imara açılması ile gelişmeye başladı ve bugünkü noktaya geldi. Bir dönem Ahmet Merter'in çiftlik arazisi olan Merter, bugün tekstilcilerin merkezi olmuş durumda. Özellikle Keresteciler Sitesi diye anılan bölgedeki tekstil şirketlerinin de etkisi ile yaşanan trafiğe rağmen Merterliler ile tekstilciler birbirleriyle kaynaşmış durumda. Bir dönem İstanbul'un lüks semtlerinden biri olarak gösterilen Merter, her ne kadar bugün o ünvanını barındıramasa da halen içinde kendisinden kopamayan 'fabrikatörleri' ve 'üst gelir' gruplarını barındırmaya devam ediyor. Emlakçıların ifadesine göre Merter'de fabrikası, işyeri bulunan bir çok işadamı depremden sonra tsunami korkusu ile Yeşilköy, Florya gibi semtlerden Merter'e gelmiş. Tabi 1999 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Binası'nın bazı bölümlerinin buraya taşınması da Merter'deki yoğunluğun artmasına neden olmuş durumda.

Bu yazı bu akşam neden Merter üstüne kurulmuş anlatayım..Merter benim ilk evlendiğimde oturduğum semt olan Bahçelievlere çok yakın olduğu için seçtiğim bir semttir..Ağustosun 22 sinde bizim evlilik yıldönümümüzdü ve ben Demirköy' de olduğum için birbirimizden uzaktık..ve moral bakımından uygun olmadığım için dönüşte de yazmadım..Genelde geçmişle ilgili yazılarımda çocukluğum var arşivde..Oysa ben size bugün oğluşumun çocukluğuyla ilgili birşeyler anlatmak istiyorum..Biz Uzunbeyle evlenirken kendimize hem onun annesinden hem de benim annemdem biraz uzak bir yer seçtik..Arada olsun kimse kırılmasın diye..Gerçi ben anneme yakın olsun isterdim ama söyleyemedim bu duygumu..Neyse Bahçelievler de kendimize göre bir yuva kurduk ve yaşamaya başladık..Ben daha 5 aylık evliyken canım oğluşuma hamile kaldım..Yeni evliydik..O gelmeden hamilelik testi yapmıştım ve test pozitif çıktı..Bunu telefonda söylemek istemediğim için gelmesini bekledim..Ama akşama kadar nasıl dayandığımı hatırlamıyorum.İlerisi için kafamız karışık olmadığından bizim için problem olmadı hamileliğim..Sonra önce ben Anneme sonra da o annesine söyledi bize çağırıp..İki anne de daha genç oldukları için sanırım büyükanne havasına hemen giremediler :))
Ben hamileliğim boyunca gezdim,tozdum ve yedim içtim..Çok hareketli bir hamilelik geçirdim..Biraz iri olduğum için 7 aylıktan sonra hemen doğuracakmışım muhabbeti yaptı bana insanlar..Bir ara bir baktım ki 15 gün falan var doğurmama..Gideyim Tahtakaleden boncuk alayım da sonra eve kapanayım dedim kendime..Ne kadar ileri görüşlü bir insan olduğumu anlayın artık ki 14 sene önce bugünün modasını yakalamışım..O zamandan bugün kullandığım takıları yapmışım..Neyse görümcemle beraber Tahtakaleye gittik o gün..Tam 12 gün kala çok yorgun bir şekilde akşamüstü kayınvalidemde oturuyoruz..Kayınvalidem iş için 2 günlüğüne bir yere gitti ve annesi ve kızı evde yalnız..Eşim bana dedi ki istersen bu gece burada kalalım hem sen yoruldum hem de onlar yalnız kalmasın..Bende olur dedim..Gece iyi uyudum ..Hatta aldığımız boncuklardan yapmaya başladım..Sabaha karşı uyandım ve banyoya gittim..Sonra bir değişiklik olduğunu farkederek eşimi uyandırdım ve dr.umu aradım..Dr.um beni görmesi gerektiğini söyleyerek hastahaneye çağırdı beni..Merter'e..Oğluşum süprizleri seven bir çocuk olduğu için 12 gün önce süpriz yaparak gelmeye karar vermişti..Biz doğum için eşimin işyerinin anlaşmalı olduğu hastaneyi seçmiştik yakın olduğu için ama oğluş evde kalmadığım tek gecenin sabahı karar vermişti gelmeye..Bu arada sabah 7 de kalktım ben 7.30 da hastahanedeydik ..Ve doğum başlamış olduğu için beni doğuma aldılar :)) Ev taş çatlasa 4 km deydi hastahaneye..ama biz tam ters taraftan yarım saatte geldik sabah trafiğinde..

O sabah yani 15 Ekim 1992 sabahı Merter Vatan Hastahanesinde saat 10.00 da Dünya da hayatta yaptığım en güzel şey olan oğluşum doğdu..Ultrasona girdiğim için cinsiyetini biliyordum ama ben onu zaten daha hamile kaldığımı anladığım gün oğlum diye seviyordum ..Hamileyken problem çocuk filmine gitmiştik..Orada çocuk papyon takıyordu devamlı..Bende ona bakıp benim çocuğumda böyle papyon taksın dedim hep..Taktı da.Hatta pijamasının üstüne bile..Bana hep süprizli bir çocuk oldu..Aynen dünyaya gelmesi gibi süprizliydi..Bu arada 4 kilo 100 gr doğurdum ben onu..Yani iri bir çocuktu..Daha sonraları babasına çektiği için zayıf bir çocuk oldu..Aslında zayıf değildi amaboyu uzun olduğu için zayıf duruyordu..Pantolon-ceket gezdirdim ben hep onu..Pantolon askısı takan bir çocuktu..Buraya geldikten sonra biraz kilo aldı..Artık kilo sorunumuz yok..Bende 50 kilodan sonra yemek için peşinden koşmamaya çalışıyorum..Unutursam da bana hatırlatıyor :))

Benim evliliğim boyunca bana hep yakın bir arkadaş olmuştur Çağıl..Önceleri evde, sonraları alışverişte, buraya geldiğimizden beri de can yoldaşım oldu..Bazen ben sinirliyken o kadar anlayışlı ve olgun davranır ki beni de sakinleştirir..Bazen biz kardeş gibi kapışırız evde..Uzunbey bize siz kumamısınız der..Çikolata aldığında ben paylaşalım isterim genelde o zamanlarda kıyamaz verir..O da benim gibi yemek yemeği sever..Beceriklidir, bilgisayar konusunda uzman olduğunu biliyorsunuz zaten..Zorla iş yaptırırım bazen ona çünkü büyüdüğünde eli kırık olsun isterim..Belki yalnız yaşaması gerekebilir..Liderdir..bu sene başkan olması beni çok sevindirmiştir..Kızlar oğlumu hiç rahat bırakmaz..Ama o iyi bir erkek olduğu için arkadaşla sevgiliyi gayet iyi ayarlar :) Dağınıktır ama bu huyu bana çektiği için zorlanmayız pek..Hayatımda hiç unutmayacağım anılarımdan biri eskiden beni Dünyanın en güzel kadını olarak görmesidir..Anaokuluna başladığı günler arkadaşları annen hangisi diye sormuşlar o da karşıdaki kadınların en güzeli benim annemdir demiş..Yıllardır bu iltifatla yaşıyorum itiraf edeyim..Birde gece bir yere gidiyorsak ve ben tuvalet giymişsem 5 yaşındayken arabanın kapısını o açar ve beni arabaya bindirir..Hatta dans ederdik beraber..Biraz daha büyüdüğünde kızlar tarafından tercih edilen bir erkek olacağını düşünüyorum..Çünkü bazen Dünyanın en tatlı erkeği oluveriyor bir anda..

Benim yaşam kaynağım o..Onsuzken burada yaşayamayacağımı hissettim hep..Hayat boyunca dibinde olamayacağıma göre ara ara kendimi hazırlıyorum büyümesine..Bugün sabah saatlerinde tekrar bir yaş daha büyümüş olacak ! Onu doğurmak hayatta yaptığım en iyi şeymiş..Her ne kadar kendisi inanmasa da onun sevgisini bir başka çocukla paylaşmak istemedim hiç..Onunla geçirdiğim yılları keşke tekrar yaşayabilsek ve tekrar büyümesini izleyebilsem :))

Tek zorlandığım tarafı bir terazi olması..ama sanırım bu da hayatın tuzu biberi..Herzaman bana iyi bir arkadaş, iyi bir oğul ve iyi bir insan olan oğlumun doğumgününü kutluyorum..SENİ ÇOK SEVİYORUM
Her Merterden geçişte onu anımsıyorum, odamda onu ilk gördüğüm zamanı,ilk kıyafetlerini, çalacaklar diye odadan salmadığımı,o pembe ve değişik bebişin benim olduğunu ve hala onu kimseyle paylaşmaya kıyamadığımı :))

30 yorum:

Mavi dedi ki...

Ne guzel anlatmıssın. Çağılı ve seni opuyorum. Iyi ki doğdun Çağıl!:) Mutlu Yıllar...

nilly dedi ki...

Kendimi hani seni surukleyen, oradaki kahramanlari gozunun onunde canlandirabildigin tarzdaki bir solukluk kitaplardan okuyormus gibi hissettim. Cok guzel anlatmissin.

Burcu - Mutfak Camı dedi ki...

Abla, çok güzel anlatmışsın gerçekten de. Çağıl'ın da doğum gününü kutluyorum. Şimdi Atoş aradı telefonla kutlamak için birazdan ben de konuşacağım.

Pinky dedi ki...

Çok güzel yazmışsın gerçekten,gözlerim doldu bazı yerlerde çünkü annemle benim ilişkime benzettim bazı yerleri..Çağılada mutlu yıllar nice sağlıklı senelere

Adsız dedi ki...

Bir gün bizim evin arka tarafındaki parkta oynarken ağlaya ağlaya geldi. Birden fırladım bir şey oldu diye. Ne oldu dedim dayı bana çığıl diyorlar dedi. Peki dedim sana ne demeleri gerekiyor. Çığıl... Söyleyemiyordu adını. Çocuklar da sormuşlar senin adın ne diye. Çığıl demiş o da . Herkes de çığıl deyince bozulmuş tabi... İlk aklıma gelen bu oluyor nedense çağıl deyince. Bir de servisten inip domuz kovalama hikayesi. Hayal gücü dayısına çekmiş sanırım :). Ayrıntılarını ablam isterse bir gün anlatır. Biz hakikaten beraber büyüdük. Bir araya gelince evde tabi ki arada bir kıyamet kopardı. Önce annem bağırırdı illa bu çocuğu ağlatacaksınız diye ardından da bizim bilmiş EVET İLLA BENİ AĞLATACAKSINIZ diye. Bir de bir anlaşmazlık olmuş çığıl efendi yine bağrınıyo evde. Annem de bana bağrıyo. Bir de Uzman olacaksın bir çocuğu idare edemiyorsun diye. Bu da nerden duymuşsa diline dolamıştı onu.En ufak bir şeyde Eh be dayı eh be dayı bi de uzman olacaksın diye söylenirdi.Bir de kepçeden korkardı. Onlara da Tırmak derdi. Yolda onları görünce resmen sinerdi. Vay be çığıl efendi doğmuş büyümüş Anadolu lisesini kazanmış. Neredeyse üniversite kapısına dayanmış. Doğum günün kutlu olsun. Nice Mutlu senelere...

Asortik Krep dedi ki...

Mavi, sağol..Bence de iyi ki doğmuş :))
Nilly, teşekkür ederim..Sanırım 15 yaş diye daha bir coşkuluyum ben :))
Burcum, ilk siz aradınız ..Çok tatlısınız..Ayrıca yazı içinde teşekkürler :))
Pinky, sağol..Annenle seni hatırlattığımıza da sevindim :))
Aysetun, sanırım en güzel yaşgünü hediyesi bu olacak :))
Çarli, öyle güzel hatıraları hatırlamışsın ki okuyunca ne güzel günlerdi dedim tekrar ..Ve duygulandım çok..İyi ki o dönem yakın oturmuşuz..İyi ki :))

böğürtlengözün annesi dedi ki...

O kadar güzel,o kadar içten anlatmışsınki duygularını. Tüm kalbimle bir tanenin d.gününü kutlarım. Nice nice sağlıklı,uzun ve birlikte geçireceğiniz seneler dilerim.

Adsız dedi ki...

bu nedir yaaa, iy tou go away b u kadar mı katledilir.... öf ya öf

yine yeniden dedi ki...

Yazın beni çok etkiledi.İyi ki doğmuşsun Çağıl,doğum günün kutlu olsun.Asortik senin de anneliğinin 15. senesini kutlarım...

Adsız dedi ki...

nazar degmesin size ve mutlulugunuza, ikinizde birbirinizi buldugunuz icin cok sanslisiniz... bende oyle bir oglus istiyorum:)

Sardunya dedi ki...

İyi ki doğmuş Çağıl
İyi ki Asortik annesi olmuş Ben de iyi ki sizi tanımışım:)

cenebaz dedi ki...

Ne kadar güzel anlatmışsın oğlunu ve duygularını. Aranızdaki ilişki aynı benimle oğlum arasındaki gibi. Çok duygulandım. Umarım uzuuuun, sağlıklı, başarılı ve mutlu bir ömür sürer. Nice mutlu yıllara Çağıl.

Adsız dedi ki...

Çok güzel anlatmışsınız...
Doğum günün kutlu olsun Çağıl...

Asortik Krep dedi ki...

Böğürtlengözün annesi,teşekkür ederim..Böğürtlengözün bu hallerini bence hatırana iyi kazı çünkü çok çabuk büyüyorlar :)
Anonymous,bizde biliyoruz herhal katlettiğini ama sen tavır ve mizah konusunda acemisin sanırım..Bir şeyi değerlendirirken nerede ,nasıl,hangi durumda söylendiğine ve onun kim tarafından söylendiğine dikkat edersen hayatın sana öğretmek istediklerini daha çabuk kavrarsın..Bu da asortik ablan' dan sana bir hayat dersi olsun canım :)
Yine Yeniden,sağol her türlü kutlaman için :))
Salıncakta İki Kişi, evet çok şanslı olduğumu kabul ediyorum..Sağol..Umarım sende en az benim kadar mutlu olursun :))En kısa zamanda :))
Sardunya, evet ya..İyi ki bende sizi ,sizleri tanımışım..(Burcu sağolsun)
Çenebaz, çok sevindim..Demek seninde iyi bir arkadaşın var :))
Nilüfer,teşekkür ederim :))Darısı Sizinle İnci' nin başına :))

Adsız dedi ki...

Okurken çok duygulandım. Nice yıllar Çağıl'a...

Adsız dedi ki...

Güzel bir doğum anısı. Çağıl'a mutlu yıllar:)

Adsız dedi ki...

nekadar güzel anlatmışsın. maşallah ilişkiniz hep böyle gitsin inşallah. Allah nice huzurlu sağlıklı yıllar nasip etsin. bende bir oğlum olsun istiyorum papyon ceket pantalon giydirmek istiyorum inşallah nasip olur :)

aqua / ~~denizbahcesi~~ dedi ki...

cok güzel yazmıssın umarım benım de iyi anlasabılecegım cocuklarım olur.Çagıla mulu olacagı bır hayat dılıyorum.

ibeking dedi ki...

iyi ki doğmuş, iyi ki doğurmuşun asortikcim..beraberce güzel yıllarınıza..

renkler dedi ki...

Oğluşunla ilgili yazın beni aldı oğlumun doğumuna götürdü. Eminim hepimizin hayatında en güzel gün çocuklarımızın doğduğu gündür. Nice yıllara:-)

kedi dedi ki...

Ben hafta sonu Ankara'daydım Asortik,Çağıl'ın d.gününü cebime not etmiştim,uyarı gelince hemen msj çektim.

Nice sağlıklı,mutlu yıllarda hep birlikte olun dilerim.

Yazından sonra senin nasıl kaynana olacağını düşündüm ;P
Oğluşu nasıl paylaşacaksın gelininle sen?

zeyno dedi ki...

Asortik, ne mutlu bir şey insanın çocuğuyla bu kadar iyi ilişkiler içinde olması. Çağıla daha nice mutlu doğumgünleri. İyi ki doğmuş, iyi ki doğurmuşsun..

EBRU dedi ki...

Sevgili Asortik oğluşunun doğum gününü kutluyorum. Daha nice nice mutlu, sağlıklı, başarılı, çok çok güzel yıllar geçirmesini diliyorum. Ben de senin gibi oğullarım olmadan asla diyenlerdenim. Büyümeleri hem sevindiriyor hem de hüzünlendiriyor beni. Biliyorum birgün bir bakacağım avuçlarımdan uçup gitmişler. Bu bir süreç ne yapalım. Şimdi bile eski fotoğraflarına baktıkça, bebekliklerini hatırladıkça o hallerine büyük bir özlem duyuyorum. Oğluşunla çok çok güzel nice yıllar geçirmen dileğiyle...

Aslı Cin dedi ki...

Burcudan duydum doğum gününüzü. Nice yıllara, mutlu bir hayat geçirsin, ömrü uzun olsun. Adı gibi olsun. Aynı gün doğumlular mı yoksa?

Terazi iyidir, iyidir :)

Asortik Krep dedi ki...

Meltem Sözer,Çağıl adına ben teşekkür ederim..
Endişeli Peri, sağol..
Nes, o da giyindiği gibi bir tipti zaten..Yani küçük adam :))
Aqua, dilerim olur..:)
İbeking, sağol..Hepberaber :)
Renkler, teşekkürler..
Biyonikkedi, biz aile olarak birbirimize düşkünüz böyle..Ama iş çocuğumuzun mutluluğuna gelince geride durmasını da biliriz :))Çok iyi bir kayınvalide olucam tabiki :))Asortik kayınvalide :))
Zeyno, biz öyle bütün gün sevgi kelebeği değiliz tabiki..Evet iyi ki doğurmuşum :))
Ebru, aynı dileklerim senin için geçerli..
Aslıcin,kiminle aynı gün doğumlular sorusunu anlayamadım.Dilekleriniz için teşekkürler..Terazi iyi de terazi-Boğa zor oluyor biraz :))
En azından koçları çözmüştüm hala terazileri çözmekle geçiyor hayatım :)

Gün dedi ki...

Yeni yaşında dilediği her şey gerçekleşsin Çağıl'ın. Dilerim bizde böyle oluruz oğluşumla :)

Asortik Krep dedi ki...

Gün, dilerim olursunuz..Çok keyifli çünkü :)

Aslı Cin dedi ki...

Asortikim, benim oğluşumla aynı gün mü doğumlular diye sormuştum ama sonra hızla okuduğum yazındaki detayı gördüm. Bir gün fark varmış aralarında.

Yok yok terazi süperdir.( ben terazi olduğum için değil valla)

yalnızlar kraliçesi dedi ki...

postunu okuyunca bu yıl sekizinci sınıfa giden yeğenimle özdeştirdim çağıl ı.. onun adı da mert. tam da mert bir çocuk. kaç evin bir tanesi ama hiç şımarma yok onda. annesi de ona hep özel günlerde papyon takardı, artık büyüdü, takmıyor. özellikleri nasıl da birbirine benziyor. allah onlara uzun ömürler versin. bir de hayat şansı...

Asortik Krep dedi ki...

Yalnızlar Kraliçesi, Çağıl annemlerin ilk torunu :) , babasının ailesinin de ilk torunu, iki ailenin ilk torun çocuğu, bizim evin tek çocuğu konumunda..eh idare ediyoruz bizde :))