Cuma, Ekim 13, 2006



Sinan Aygün Nobel Edebiyat Ödülünü alan Orhan Pamuk için "İçime sindiremiyorum " demiş.. Bende..

Resim : Picasso "musketeer"

21 yorum:

Nenoni dedi ki...

Valla ödülü hayırlı uğurlu olsun da..Bu zat-ı muhteremin romanlarını okumaya başlayıpta bitirebilen varmı ki?O kadar okumaya meraklıyımdır bir kitabınıda başlayıp sıkılmadan bitiremedim.Ödülü verenlerin bi bildiği var herhalde...

cenebaz dedi ki...

Sevgili Nenoni, kütüphanemde Orhan Pamuk'un tüm eserleri var. Benim Adım Kırmızı dışındakilerin hepsini zevkle ve bir solukta okudum. Bir insanın yalnızca bir düşüncesine takılıp tüm edebi ve yazar kişiliğini göz ardı etmek biraz da haksızlık gibi geliyor bana. Bu yazar, Nobel ödülü almadan da yıllardır ülkemizin gündemdeydi. Üstelik edebiyat dünyasına giriş yaptığı Cevdet Bey ve Oğulları romanı da Milliyet yayınları Roman Ödülü ve Orhan Kemal Roman Ödülü yarışmalarını kazanmış, yani İsveçliler ve dünyadam önce ülkemizce ödüllendirilmiş bir yazar.Yazarın görüşlerini paylaşırız ya da paylaşmayız ama bu onun edebi yönünü ve gücünü değiştirmez bence. Tabi bu da benim görüşüm. Paylaşırsınız ya da paylaşmazsınız o da sizin göürüşünüz.

enne dedi ki...

Cenabaz, edebi yönü konusunda sana katılıyorum. Ben de Orhan Pamuk kitaplarını severim. Cevdet Bey ve Oğulları ile Beyaz Kale en sevdiklerim arasındadır. Ancak diğer yandan Nobel ödülü Pamuk'a kitapları nedeniyle mi verildi dersin? Yoksa Siyasi duruşundan dolayı mı? Edebiyata siyaset karıştı bence ki Nobel ödülleri verilirken özellikle yazarın siyasi görüşlerinin önemli bir kriter olduğunu düşünüyorum ben.

Evet, iyi bir yazar ama Nobel ödüllü bir Türk diye gurur duyacağım biri de değil Orhan Pamuk.

Unknown dedi ki...

"Ben de"

Asortik Krep dedi ki...

Yaşar Kemal Nobel ödülünü alsaydı bunları konuşuyor olurmuyduk ? Bazı insanlar gerçekten okuyup seviyor olabilirler ama ben o zaman bende okudum diyebilmek adına (hani vardır ya şehirde okuyorum bu kitabı deyip hava atma çabasına girilir o tarz bir yazar olduğuna daha çok inanıyorum..O zamanlar kitap çıktığında durum aynen böyleydi )
-Kara Kitabı okudun mu?
-Evet ama Beyaz Kale daha güzeldi..
....
Kara Kitabı okudun mu?
-Evet ama Cevdet Bey ve Oğulları daha güzeldi..
Herkesin elinde Kara Kitap ama beğenen yok !
Bize dış mihraplardan verilen bir mesaj var ve bu daha açık nasıl verilirdi bilmem...

Banu dedi ki...

enneye Nobel yorumu konusunda aynen katılıyorum.

Sardunya dedi ki...

Ben Ermeni soykırımı ve Kürt meselesine ilişkin olarak Orhan Pamuk'un görüşlerine katılmıyorum. Edebiyat açısından da Türk Edebiyatı'nda çok daha büyük roman üstadlarının olduğunu düşünüyorum. Yaşar Kemal dururken Orhan Pamuk'a bu ödülün verilmesini ben de içime sindiremiyorum. Bak Asortikciğim senin iki cümlede anlattığını ben kaç cümleyle anlatmaya çalıştım, bir de yine eksik kaldı:)))

zeyno dedi ki...

Adam bu kadar sükse yapınca hiç değilse bir kitabını alıp okuyayım demiştim ama nasıl sıkıldım, nasıl zor bitirdim ve acaba bende mi bir gariplik var demiştim ama kesinlikle şişirilmiş bir sükseydi onunkisi. Ödül almasını ben de hiç sindiremedim.

renkler dedi ki...

Bence o talihsiz açıklamaları yapmadığı dönemde, ne bileyim mesela geçen sene alsaydı bu ödülü de kimsenin aklına bu şüpheler gelmeseydi, ulusça mutlu olabilseydik. Bence bu ortamda alınan o ödülden kendisi de tatmin olmamıştır...

Zaten burada tartışılan şey onun yazarlığı değil. Edebi başarısı genelde kabul ediliyor, bizim burada olaya kuşku ile bakmamızın ve bazılarımızın içine sindirememesinin nedeni farklı.

kedi dedi ki...

Aaaa noluyosunuz arkadaşlarrr!!

Neyi ,niye içinize sindiremiyorsunuz bakalım?

Ne yani orhan pamuksu yaratık:""ermeni soykırımı olmuştur, 1,5 milyon ermeni öldürülmüştür, Türk olduğumdan utanıyorum""dediği için mi nobel ödülünü kıskanıyorsunuz?

Ermeni Katliamı olmadı mı yani?Belki de 1,5 milyon değil,15 milyon ermeni katledildi,kıtır kıtır kesildi.Koskoca!!!fransadan daha iyi mi bileceksiniz siz.
Oldu diyolarsa olmuştur kardeşim!Ne bu tepkiler!!
Noluyosunuz!!
Kafa tası avcıları mısınız siz!

Nerdeyse gidip fransızları katledeceksiniz!
Kendinize geliniz!

(buraya kadar gözlerini pörtleterek okuyanları bloguma davet ediyorum.Bir reklam izlediniz)

Gerçekten hiçbir kitabını okumadım pamukumsunun.Kara kitabı tıpkı Asortiğin dediği gibi kitap okuduğum o dönem"almazsam,elimde bulunmazsa klasım sarsılır"adına aldım ama okuyamadım,gitmedi o kitap,hani ayva yersin de boğazından inmez ya,onun gibi bişey oldu;ağdalı yorumlara gelemem ben,bişeyi net anlatacaksın kardeşim,ordan burdan sokup sokuşturup sırf "amma entellektüel yazarım,kelimelerle dans ediyorum ulan!Anlaayan anlar,anlamayan anlamaz"zihniyetiyle yazanları okuyamam ben.Ha Cevdet bey ve oğulları daha akıcıdır,beyaz kale daha sürükleyicidir bilemem.Okuyanlara helal olsun diyorum,saygı duyarım.Benim kafa basmıyo demek ki bu ağdalı edebî eserlere.

Gelelim edebi yönü çok güçlü bu yazar şahaserimize!Haaa şimdi orda biraz durun bakalım.
Milliyet yayınlarının,Orhan Kemal roman ödülünün yada isveçlilerin verdiği ödül beni bağlamaz,o ödülleri haketmiş midir etmemiş midir okuyup bi fikir sahibi olmadığımdan bilemem.

Ama nobel ödülünün edebî yönüne,dili kullanma zenginliğine verilmediği de gün gibi aşikâr.Sen siyasi şahsını,onurunu,geçmişini,yapılan gerçekleri göz ardı edip,yapılmayanların arkasında duracaksın,ülkeni satacaksın,sonra da aldığın ödülle onur duyacaksın!Yaşar Kemal gözümde büyüktü şimdi DEV oldu.İşte adam gibi adam olmak ve adam olamamak arasında ki fark!

Babası orhan pamuga demiş ki:"Oğlum,ben sana nobel ödülü alamazsın "demedim.Ben sana "onurlu,haysiyetli ,adam gibi adam olamazsın "dedim.

Sen nobel ödülünle hangi vicdanla gurur duyuyorsun bilemem ama BEN SENLE GURUR DUYMUYORUM VE SENDEN UTANIYORUM orhan pamuk!!!!

Unknown dedi ki...

Aynen onaylıyorum Biyonik..(Bugün pek uzun yazamıyorum.Saol sen de haliyeti ruhiyeme tercuman oldun)

Adsız dedi ki...

Aynen katılıyorum

kedi dedi ki...

VE SONUNDA ORHAN PAMUK BENİ UTANDIRDI ARKADAŞLAR:

NOBEL ÖDÜLÜNÜ FRANSA'YA İADE ETTİ.

"ERMENİ SOYKIRIMI YASASINI ONAYLADIĞINIZ İÇİN ÖDÜLÜMÜ İADE EDİYORUM.KANLI VE PİS OYUNLARIN HEDEFİNDE OLACAĞIMA NOBEL ÖDÜLÜNÜ HİÇ ALMAM DAHA İYİ.BENİM İÇİN ÜLKEMİN ONURU,HER ÖDÜLÜN ÜSTÜNDEDİR"
DEDİ ORHAN PAMUK.

ve ter içinde uyanmışım.hazret kırk takla attığı bu ödülü hiç iade eder mi?Adam sandınız birden değil mi?

Dedim ya,Rüya idi.
Tatlı ve hiç gerçekleşmeyecek bir rüya!

CaDı dedi ki...

Biyo ilahi emi son yorumu okuyunca inandım harbiden! Demek kendini 1,2 milyon dolara değil gerçekten edebiyata adamış diyecektim:)) Ama tam tersiymiş hala! Onun ağzı kulaklarında ki fotoğraflarını gördükçe Asortikim emin ol bende!!!

yalnızlar kraliçesi dedi ki...

satılık adam bunlar.. yasanın ve ödülün birkaç saat arayla verilmesi manidaarr.. ben de içime sindiremiyorum. tarih bunları gerçek olarak nakleder umarım yüzyıl sonra...

Adsız dedi ki...

belki de nobel yorumu yapmadan once "de" ekini ayri yazman gerektigini ogrenip ondan sonra orhan pamuk hakkinda yorum yazmalisin.

Asortik Krep dedi ki...

Anonymous, uyardığın için teşekkürler ama burası benim bloğum ..Genelde iş arasında yazdığım için acele yazmak zorunda kalıyorum..Edebi bir makale yazmıyorum,en önemlisi de dilbilgisi dersi vermeye kalktığın insan burayı insanlarla paylaşma platformu olarak gören ,şekle önem vermeyen, insanın içine önem veren biri..Aynı zamanda konuşurken ve yazarken de nasıl yazacağını bilen biri..Derse ihtiyacım yok! Başka kapıya..
( kim olduğunu da biliyorum diyelim çünkü bu konulara takıksın biliyorum..Belki de gerçekten o hatayı bilerek yaptım takılacağını ve ağzının payını alacağını hesaplamıştım da diyebiliriz :)))

Çağıl dedi ki...

"ayri, gerektigini, ogrenip, hakkinda ve yazmalisin" kelimeleri ise hiç Türkçe değil. Sen bunları öğrenmeden "Yorum" bile bırakmamalısın.

Noktalama işaretlerinde derslerini dinlememişsin demek. :D

Çağıl dedi ki...

Türkçe değil anlamında, harfler yanlış.

yalnızlar kraliçesi dedi ki...

anonymous, bize dilbilgisi dersi versene... lütfen amaaa...

Asortik Krep dedi ki...

Mercan, çok haklısın aynen katılıyorum :)
Yalnızlar Kraliçesi, bana dilbilgisi dersi vermeye kalkan akıllı özel isimlerin başharflerini küçük yazan bir zat, bunu da sonra farkettim ve çok güldüm yaa.
Ciddiye alıp cevap bilem vermişiz..Çok alçakgönüllü gördüm kendimi :)))