Cuma, Haziran 08, 2007


Yaman Törüner Milliyet' te yazmış...

Servet edinmenin kurallarıRichard Templer'ın birkaç gün önce piyasaya çıkan yeni kitabının adı "The Rules of Wealth (Servetin Kuralları)". Templer'ın şimdiye kadar yazdığı tüm kitaplar uluslararası en çok satan (best seller) kitaplar arasına girdi. Templer bu kitabında, sadece para kazanmanın değil, parayı harcamanın da bir sanat olduğunu söylüyor ve bu konulardaki altın kurallarını açıklıyor. Kitabın amacı, sadece parasal zenginlik sağlamak değil, para sayesinde daha mutlu olabilmenin yollarını göstermek.Kitaptaki önemli vurguları şöyle özetleyebiliriz:
Sadece para kazanmak değil, devamlılığını sağlamak, para harcamayı ve yeni yatırım yapmayı bilmek de önemlidir.
Sadece zengin olmak değil, meşru yoldan zengin olmak, adınızın hatırlanacağı kalıcı bir şeyler üretmek, servetin bir bölümünü topluma geri verebilmek de gereklidir.
Önce, kendiniz için servetin ne olduğunun tanımını yapmalısınız. Hedefinizi koymalı, hedefe nasıl varabileceğinizi planlamalısınız. En önemlisi, hedefiniz hakkında kimseye bir şey söylememelisiniz.
Zengin olmak için uğraş vermek gerekir. Çoğu insanın zengin olmak için bir planı vardır ama planı olanların büyük çoğunluğu tembeldir.
Para bizim düşmanımız değil, hayatı kolaylaştırmanın bir aracıdır. Mutlu olmak için harcanır. Para parayı çeker, zengin gittikçe daha zengin olur. Ama dikkatli olun, para kazanma uğruna sıhhatinizi kaybetmeye başladıysanız, muhtemelen tuttuğunuz yol, istediğiniz para kazanma yolu değildir.
Bir malın fiyatı ile değeri arasındaki farkı bilmeyen, para kazanamaz.
Başkalarını kıskanmayınız. Ancak, onlardan çok şey öğrenebileceğinizi de göz ardı etmeyiniz.
İşe başlamadan önce, nerede olduğunuzu iyi bilmelisiniz. İlk olarak mevcut finansal yapınızdaki bozuklukları düzeltin. Hangi seviyede bir risk alabileceğinize karar verin.
Güvenmeyeceğiniz kimselerle iş yapmaya kalkmayın.
Para kazanmak için hayatınızın hiçbir evresinde geç kalmış sayılmazsınız. Ama, tasarruf etme alışkanlığı genç yaşlarda başlar.
Pazarlık tekniklerini iyi öğrenmeli; fırsatlara açık olmalısınız.
Kararlarınızı hemen verebilmelisiniz.
Her zaman kazancınızdan azını harcamalısınız. Gerçekten gerekmedikçe ve geri ödemek için çok iyi bir planınız yoksa, borç almamalısınız. Ancak, bir şeyi kiralamak yerine satın almak, çoğu zaman daha kârlıdır.
Hiç kimse karşılığında bir şey almadan size bir şey vermez. Her zaman daha fazlasını almak üzere bir şeyler vermeye hazır olunuz.
Satış bir sanattır ve satışı sizin için başkaları yaparlar.
Profesyonelleri kullanın ama onların sizi kullanmasına izin vermeyin.
Mali bir bilgi istiyorsanız, bu bilgiyi mutlaka para ödeyerek alın. Bilgi kaynağınız diğer zenginlere de bilgi sağlayan bir kurum olmalıdır.Bu konuya devam edeceğim.

3 yorum:

nilly dedi ki...

Tam kardesimin okumasi gereken biryazi olmus :)

Hülya dedi ki...

Bu yazı şimdi şu an da bana o kadar iyi geldi ki;)

Asortik Krep dedi ki...

Kendi işini kurmuş biri olarak ben de çok beğendim yazıyı..