Çarşamba, Kasım 28, 2007

Resim Sanatı..

Bu cumartesi çekirdekleri Babadağ' a ekmeye gidiyoruz.Yani birkaç çuvalı biz izciler ve öğrencilerle beraber gömüp, ekeceğiz..Bir kısmını da mikroflight denen motorlu araçlarla yukarıdan atacaklar.

Çocuk Gibi sağolsun ikinci posta çekirdekleri de gönderdi ..Cumartesi atılacak onlarda :)
Buradan verdiği destek için tekrar teşekkürler.

Yoğun bir hafta bu.Pazartesiden beri çekirdeklerle ilgili ayrıntıları görüşüyoruz.Bunun yanında cuma günü Huzurevi yararına Fethiye Ressamlar Derneği ve Fethiye Evi Gönüllüleri ortak bir kermes düzenliyorlar Şükran Teyze'nin önderliğinde Fethiye Kültür Merkezinde saat 11.00 de.


Cumartesi günü sabahtan TEMA Fethiye daha önce gece bizim etkinlik yaptığımız kulübede 2B 'ler için kampanya yapıyor sabahleyin..Öğlende biz buluşuyoruz Mavi Kuşlar Orman İşletmede saat 11.30 da.

Öğleden sonra Zen Güzellik Merkezi davet etti açılışına ama gidemeyeceğim.Dağda olacağız
ama saat 16 ya yetişebilirsem Kavaklıdere' nin premium şarap tadımına Ecesaray'a gitmek istiyorum.

Bugün sabahtan beri dışardaydım.Gezerken herkes pançomu çok beğendiğini söylüyor.Berna'nın dikkatini çekmiş :) Anneme telefon açıp söyleyeceğim şimdi.Annem ben küçükken kareli kumaştan dikip giydirmişti bana bir panço onu hatırladım nedense hatta kenarına beyaz peluştan kalın biyeler de çekmişti.Eski fotoğraflara bakıp bulursam sizle de paylaşırım buradan.Şimdi böyle biraz da garip oluyor ama ben eskileri hatırlamaktan çok memnun oluyorum ne yapayım..


İşteyim.Gece çok iyi uyuduğumu söyleyemem.Şarap almıştım bir tane küçük Turasan' dan.Tatlı sert, onu içtim de uyudum biraz.Turasan'dan başka şarap alamadım çünkü çok kalabalıktı ve tadım yapacak zamanımız çok azdı.Babam sevmez tatlı ve meyveli şarap ,bilmeden de ben almak istemedim çünkü evde onun için ayırdığım daha güzel şaraplarımdan vardı.Onu yolladım Öğretmenler Günü hediyesi ona.Bu aralar şarapla ilgili yazılar yazmak istiyorum aslında.Canım çok içmek istiyor diye belki de bilmiyorum.Paylaşacağım mutlaka.Sarhoş olan insanlara uyuz oluyorum çok.Ya da içki içmeyi bilmeyenlere diyelim.Ben yazmıştım sanırım 1999 depreminden beri sarhoş olamıyorum .Ne kadar içersem içeyim hem de.Birde kötü bir şey içemiyorum.Farkettim ki damak tadı denen şey güzellikleri keşfedince kötülüğe katlanamıyormuş :) Yemekte de böyle olduğundan biraz mız mız oldum ben sanırım.Biraz da "şişman".Hala da kendime şişman diyemiyorum ya.Aferin bana..Ne kadar özgüveni yüksek biriyim .Kendime şaşıyorum.Kendimi çok büyük görmeme gibi kusurlarım var benim.Bazen iyileşiyorum ama çoğunlukla sanki 60'larda kalmışım gibi hareket ediyorum.Kapadokya'da en kilolu bendim sanırım hanımlarda.. Yine de ben keçi gibi tırmandığımdan Paul'ün eşi bana keçi gibisin demedi boşuna(nereye gitsek rehberin arkasındaydım da)..Bunu sanırım çok hareketli olduğumdan iltifat gibi dedi aslında yanlış anlamayın.Gerçi ben o hanımlara göre gençlerden olduğumdan keçilik..Ya da eskiden sporcu olduğumdan belki hala hareketli olduğumdan..Neyse yavaş biri değilim işte..İstesem de yavaş olamam ki .


Resimler : Yalçın Gökçebağ ..Aslında uzun süredir beğeniyordum resimlerini ama boyutları küçüktü bulduklarımın kayıt edemiyordum.Artık ressamları yazarken onlar hakkında bilgi de yazacağım ki biraz daha tanıyalım.Bu yüzden...


Yalçın GÖKÇEBAĞ (Denizli, 1944)
Yalçın Gökçebağ Isparta Gönenköy Öğretmen Okuluna 1955 yılında girdi. 1958 yılında İstanbul Çapa Resim Seminerine katıldı. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümünden 1963 yılında mezun oldu. 1990 yılında ODTÜ Güzel Sanatlar Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. İlk kişisel sergisini 1967’de açan sanatçı, yedisi yurt dışında olmak üzere toplam otuz beş kişisel sergi açtı, çok sayıda karma sergiye katıldı. Altı yarışmalı sergide ödül kazanan sanatçının en önemli ödülleri arasında DYO Resim ve Heykel Ödülü ve Devlet Resim ve Heykel Başarı Ödülleri sayılabilir. Sanatını doğadan bir senfoni olarak yorumlayan Gökçebağ’ın resimlerinde renk bütüne, ince fırça işçiliği renge egemendir. Halen ODTÜ’deki görevine devam etmektedir.

13 yorum:

Alphecca dedi ki...

Çekirdekleri buldun demek Asortik :)
Ne yapmışlar, arabada mı unutmuşlar :)
İşten güçten mail atacaktım, atamadım, iyi oldu bloğundan bu bilgiyi de almış oldum :))
Eeeee Fethiye' ye geldiğimizde fidanlarımızı da ziyaret ederiz artık, bak gelmek için bahanemde hazır :))))

Punto dedi ki...

Bu çekirdekleri havadan kağıt mendile sarıp mı atacaklar? O çekirdekler tutacak mı?Bu işin bir özelliği var mı?
Bizim sitede erguvanlar binlerce tohum veriyor, diplerine düşüyor ama yeni fidan çıkmıyor. Neden acaba?

Asortik Krep dedi ki...

Çocuk Gibi, o çekirdekler Kars'a gitse bulurdum ben onları.Bunu yerden şeftali çekirdekleri toplayarak sokakta yürüyen biri ve her çuvalımızdan üstüne yazdığımız halde her gün içinden çöp toplayan biri söylüyor merak etme :)
Ertesi gün paketin teslim edildi bize Kamil Koç Bölge müdürü tarafından.Resmini çekecektim ama ben gidene kadar Mavi kuştaki çuvala eklenmiş.Geldiğinde tanıştırabilirim paketi alan üyelerimiz Pera Organizasyon yetkilisi arkadaşlarla..Tabii ki fidanlarınızı ziyaret edebilirsiniz.Çünkü cumartesi günü kısmetse mayıs ayında yanan bir bölge vardı burda Letonya Tatil Köyünün üstü ,çekirdekler oraya serpilecek.Yani bir kısmı.İlk aşama.İkinci aşamayı gelecek hafta Bakanla 8 aralık günü yine yanmış orman alanına Orman Bakanının ziyaretinde toprakla buluşturacağız.Web sitemizde teşekkür listemizde ise adınız var :) (internet sitenizi bulamadım varsa link koyabilirm) Ayrıntılı bir yazıyı sizinle de paylaşacağım.

Punto Amca, bu konuyla ilgili ben de çok şey öğrendim aslında.Site için yazınca buraya da koyacağım.Fethiye Orman İşletme Müdürü aslında her dakika bizle beraber kampanyayı yürüttü ve bize inanılmaz destek oldu.Umduğumun tersine de bu konunun teknik insanları bu olayı çok ciddiye aldı.(üniversite dahil)Olay üç beş şeftali çekirdeğini toprağa atmaktan çok ileride aslında.Bir kere bir çekirdeğin etrafına gazete kağıdı ya da kağıt mendil sarıp atmak onun tutmasını sağlayabilir.Biz gelen tüm çekirdekleri genel olarak atılacak bölgenin yüksekliğine göre ayırarak resmen sayıyoruz.Cuma akşamı net rakamlar elimizde olacak..ama onları kağıtlara sarıp atmayacağız tabii ki.Bir çekirdeğin genel olarak tutması için kendi cinsine göre uygun bir yüksekliğe, yaklaşık kendi büyüklüğünün üzerini örten bir toprak geldiğinde- çam fıstığı mesela tam örtülmeden de filiz verebiliyor-tutma olasılığı hele bir de üzerine rüzgar ve yağmurla birlikte örtülen toz toprakla bile tutma olasılığı çok yüksek ki bizim amacımız zaten bunların hepsi tutsun değil.Bir kısmı kurda kuşa yem olsun.Onda biri tutsa yeter.
Mesela meşelerin çıkmasını sağlayan aptal dediğimiz kargalar.Meşe palamudunu alıp gömermiş karga, sonra aptal karga nereye gömdüğünü unutup palamudun yetişmesine sebep olurmuş :)
Çekirdekler bu şekilde tutmasa etrafta bu kadar ağaç olmazdı zaten.Bu kadar ağacın hepsini insanlar dikmiyor ki doğa da bambaşka ve bizim az bildiğimiz bir düzen var.Biz sadece biraz etki edebiliyoruz.Ardıç kuşunu ve ağacını bilirmisiniz.Ardıç Kuşu bu ağacın meyvelerini yer, dışkısıyla bıraktığı yerde ardıç ağacının filizleri yeşerir bu yüzden ardıç ağacı ve kuşunun ismi aynıdır.Sizin sitedeki erguvanlara gelince de erguvan çelikten yetişen bir bitki.Bitkileri çoğaltma yolu herzaman tohumdan olmaz ya da zor olanları vardır.Erguvan da onlardan biri benim bildiğim kadarıyla .Hatta ancak 7 senede çiçek açarmış.Ben diktim bahçeye göreceğiz artık :))
Kampanyanın en başından beri tüm teknik destek yanımızda, bizde o çekirdekleri heba edecek göz var mı bilmem artık ordan nasıl duruyor ama ben söyleyeyim ; yok :))
Ben bu kadar uğraşıp zaman harcadığım bir işte bir çekirdek bile heba ettirmem.Gidip orman işletmeye bu çekirdekler tutar mı ya da bitki örtüsünü bozar (!) diyen insanlar olmuş.Duyarlılıklarından dolayı kendilerini tebrik ediyorum ama yine de burayı okuduklarını sanmıyorum.Oraya gidip o soruları sorana kadar 10 çekirdek getirse bize daha çok faydası olurdu diye de düşünüyorum.Banada bu kampanyanın yetkili iki kişisinden biri olduğum için ki- diğeri Berna-o meyveleri yiyemezsiniz onlar yabani diyen ya da iyi de biz nasıl meyveleri yiyeceğiz diye soran duyarlı yaklaşımlarla dolu olarak verdiğim bu uzun cevaptan umarım sıkılmadınız diyorum :)
Çekirdekten ağaç yetişir.Zaten çuvallarımıza ağaç tohumları atanlar da var.Bizde aralarına yüksekliğine göre değişik türler atacağız.Biz Manisadan farklı olarak zeytin çekirdeği de topladık.Onların bile yetişeceğini düşünüyorum.Göreceğiz zaten.Çünkü tüm alan yanmış.Cumartesi atılacak çekirdekler içinde yetişenleri hep beraber zamanla göreceğiz.Resmen kampanyanın özeti oldu bu cevap iyi de oldu :) teşekkür ederim.

Punto dedi ki...

Ben de teşekkür ederim Sevgili Asortik Krep. Çok güzel bilgiler. Sitede bir yıl başkanlık yapmıştım. Yaklaşık bine yakın gül çelikledik, bir o kadar da lükstürüm ve ortanca. Ağaç konusunda başarılı olamadık. Bilgi ve ilgi istiyor. Yaptığınız kampanya, duyarlılık çok güzel. Umarım başarılı olursunuz. Hangi çekirdekleri biriktirmek gerekiyor yazarsan ben de biriktirmeğe başlarım.

berfin dedi ki...

şarap konusunda yazı yazmana ben çok sevinirim şarap sever biri olarak.resimler çok güzel ayrıca.

Nazkız dedi ki...

Ben gazetede okumuş idim bu çekirdek kampanyasını ve katılmalıyım diye düşünürken çıkmış aklımdan.. Geç mi kaldım, hala mümkün mü, bana yardımcı olabilir misin?

Bu arada Yalçın Gökçebağ'ı çok beğenirim ben. Tarlaları, tarlalarda çalışan kadınları çok güzel resmeder hep, ben de çok yeni annemin bir kaç resmini koydum... sevgiler

sessiz balik dedi ki...

asortikim , resimlere bayıldım
zaten resim gibi değil o manzaraları fotoğraflamış sanki sanatçı... paylaştığın için çok teşekkür ederim
ve ben de şarabı çok severim. ben olsaydım da kapadokyadan elim boş dönmezdim , ama orada iken şarap içmek bi başka yaa:)

Asortik Krep dedi ki...

Nazkız, şimdi çekirdekleri atmaya gidiyorum :))
Birikenleri yine gönderebilirsiniz..Bu kampanya da dur durak yok.Ölünceye kadar çekirdekleri toprakla buluşturalım :))
Diğer arkadaşlar yorumların cevabını dönünce yazarım..Hem de resimlerle :))

yonca hanımın sepeti dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
yonca hanımın sepeti dedi ki...

Asortikçim merhaba,Resimler süper buarada huzurevi yararına bir organizasyon yapılması fikrinede bayıldım keşke bende orda olsamda katılsam.Sevgiler:)

Adsız dedi ki...

1 ve 3 ye bayıldım canım bu arada tatlı şarabı çok severim bende okumadıysan buna bir göz at canım

http://www.edasuner.com/tatli-sarabin-tadina-da-doyum-olmuyor/

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] dedi ki...

Resimler harika. Çekirdek kampanyası da çok güzel düşünülmüş. Güzel şeyler de oluyor işte..

Pançona bayıldım bu arada. Annenin ellerine sağlık. Bence de en güzel seninki olmuş.:)

Asortik Krep dedi ki...

Yonca Hanımın Sepeti, keşke katılsan :)) Çok güzel bir tecrübeydi..Neyse birdahakine :))

EdaSüner, okudum :) sağol.

Fikrimin İnce Gülü,çok teşekkğür ederim. Sağol..Beğenmene de çok sevindim :))