Cumartesi, Haziran 14, 2008

çevre platformu toplantısı

Üzümlü toplantısının sonuçları açıklandı ...

" Fethiye ve Civarı “Çevre Talanına Hayır !” , Diye Haykırdı"


Ülkemizin en güzel coğrafyasında hala betonlaşmamış koyları, tarım alanları ve ormanları ile ülkemizin turizm tanıtımında önemli bir yeri olan Fethiye’de 5 Haziran Dünya Çevre Günü, çeşitli etkinlikler ile masaya yatırıldı.

Bölgede Ekoturizmin en önemli merkezi olan Yeşil Üzümlü, İncir Köy, Koru Köyü ortasında yapılmasına başlanmak üzere olan çimento fabrikasına yoğun tepkiler nedeni ile etkinlikler çok dinamik bir şekilde gerçekleştirildi.

1) 5 Haziran 2008 Perşembe günü Tüketici Hakları Derneği Fethiye Şubesi’nce düzenlenen konferansın konuğu Salih Sönmezışık idi. Yaklaşık 3 saat süren konferansa ilgi ve katılım yüksek düzeyde idi. Özellikle gençlerin yoğun soru ve katkıları sonunda, ülkemizde orman talanı ve çevre katliamı her boyutu ile dile getirildi.

2) 6 Haziran 2008 Cuma günü Or.Yük.Müh. Salih SÖNMEZIŞIK ve yöre köylüleri ile çimento fabrikasının çok yakından etkileyeceği, Yeşil Üzümlü, İncirköy, Nif ve Koru Köyün mülki sınırlarındaki orman, tarım arazisi ve kültürel değerlerinde inceleme yapılmış, etkilenecek alanlarda Flora tespiti yapılmıştır.

3) 7 haziran 2008 tarihinde Yeşil Üzümlü köy meydanında, yerli ve yabancı köy halkı, siyasi partiler, STK’ler ve Meslek Örgütlerinin geniş katılımı ile bir forum düzen lenmiştir.

“BAÇEP” Batı Akdeniz Çevre Platformu Toplantısı gündeminde, YEŞİLÜZÜMLÜ YÖRESİ KALKINMA VE YEŞİLİ KORUMA DERNEĞİ ’nin konukseverliğinde gerçekleştirilen bu forumda, konuk konuşmacı olarak Çevre Mühendisi Murat Taşdemir, Orman Mühendisi Salih Sönmezışık, Av.Nuray Şahbudak, Av.Şehrazat Mercan’ın yanı sıra tüm katılımcılar, özellikle yöreye yerleşen İngilizler söz almışlardır.
Meydandaki bir eşek bile üstündeki yazılarla konuşuyordu.

Av. Şafak Ahmet Deniz’in yönetiminde gerçekleşen forumda tartışmalar sırasında siyasi partiler ve STK’ler arasında zaman zaman sert tartışmalar yaşanmıştır.

Toplantı sonrası çimento fabrikası yapılacak yeri yakından gören bir tepeye gidilerek, ÇED raporunda nedense görünmeyen zeytin ağaçları ve hemen çimento fabrikası yapılacak yerin hemen altındaki İncirköy yerleşimi gözlemlendi, kalabalığın “ Çimento Fabrikasına Hayır ! Çevre Talanına Hayır ! ” haykırışlarıyla Basın Açıklaması yapıldı.

BASIN AÇIKLAMASI

Çimento fabrikaları, yeryüzünde çevreyi en çok kirleten sektörlerin başında gelmektedir. Çünkü, bir ton çimento elde edebilmek için, 1,5 ton hammadde ve 200 lt yakıt kullanılmaktadır. Çimento hammaddesinin işlenmesi sürecinde, ton başına 940 kg Karbondioksit (CO2) atmosfere salınmaktadır. Bir günde 200 ton çimento üreten bir fabrika, günde 188 ton ve yılda 68 bin ton CO2’i atmosfere salmaktadır. Bir ağacın bir yılda ortalama 20 kg CO2 emdiği düşünüldüğünde, çimento fabrikasının atmosfere saldığı CO2’i yok etmek için, 3,4 milyon ağaca ihtiyaç vardır. Fethiye’deki toplam orman varlığının neredeyse üçde birinin emdiği CO2’i tek başına üretecek bir tesisin kurulması söz konusudur. Bu da bize göstermektedir ki, kurulması düşünülen fabrika sadece kurulacağı Üzümlü ve çevre köylerde değil, tüm Fethiye İlçesi ve civarında telafisi mümkün olamayan kirlilikler yaratacaktır. Bu hava kirliliğinin yanı sıra bacalardan çıkacak olan toz ve ağır metaller bir turizm ve tarım kenti kimliği ile tanınan Fethiye’de bu sektörlerin yıkımına yol olacaktır. Özellikle ekolojik turizmin bölgedeki en önemli odak merkezi olan Üzümlü ve çevresinde kültür, tarih ve tarım alanları hızla yok olacaktır. Ayrıca kurulacak çimento fabrikasının toksit atıkları ve ağır metaller nedeniyle çevrede yaşan tüm canlıların sağlık sorunları ile karşı karşıya kalacaklarıdır. Özellikle kadınların bu atıklara maruz kalması doğacak bebeklerde öğrenme güçlüğü, IQ düşüklüğü, tiroid hormonu azalması ve hiperaktivite gibi sorunlara neden olmaktadır. Çimento tozuna maruz kalınması halinde öksürük, solunum zorluğu, kronik bronşit, akciğer hastalıkları, astım krizleri, kalbin düzensiz çalışması ve kalp krizi gibi hastalıklar meydana gelmektedir. İleri yaşta olanların erken ölümleri çimento fabrikalarının civarında beklenmektedir.
Yerli, yabancı birtakım, gözünü para hırsı bürümüş kişi ve kuruluşların, taş ocağı tesisleri ve çimento fabrikası yapmak üzere bir araya geldiklerini duyuyoruz.
Yaşam alanımız olan, Yeşil Üzümlü, Koruköy ve İncirköy’ü çevreleyen ovanın tepesine yapılmak istenen bu tesisler derhal durdurulmalıdır.
Çevre katliamının ortakları, elinizi, ovamızdan çekiniz. Çekmesenizde biz sizi göndereceğiz zaten!
YEŞİLÜZÜMLÜ YÖRESİ KALKINMA VE YEŞİLİ KORUMA DERNEĞİ BAŞKANI TURGUT SAYDAM

4) Ardından Çalış Rebin Beach Otel’de söyleşmeye devam edildi, biyolog Ulaş Kiper, burada çimento fabrikaları ve zararları sunumu yaptı.
Cumartesi Pazar programının bundan sonraki kısmı da da Antalya’da yapılacak olan Akçep toplantısı, Nükleer şenlik, su forumu konularında konuşmalar, Yanıklar sahiline Yat Çekek yeri yapılmaya çalışılan yere çevre gezisi, Ahmet Kizen’in ekolojik çiftliğinde ekolojik tarım ve turizm hakkında bilgilendirme toplantısı, Baçep sonuç bildirgesi ve basın açıklaması ve gitar ezgileriyle sona erdi.
5) BAÇEP
FETHİYE TOPLANTISI
SONUÇ BİLDİRGESİ

Batı Akdeniz Çevre Platformu 7-8 Haziran 2008 günlerinde, Fethiye’de toplandı. 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinliklerini de kapsayan toplantıda aşağıdaki kararlar alındı;
1-Fethiye, Yeşilüzümlü Beldesi ve İncirköy’e sınır Koruköy’de, URANTAŞ firması tarafından yapılması planlanan ÇİMENTO fabrikasına karşı çıkan sivil toplum örgütü ile köylülere her konuda destek verilmesine,
2-2009 Dünya Su Forumu’na alternatif olarak gerçekleştirilmesi düşünülen foruma katılınmasına,
3-Nükleer Karşıtı Platformun bir bileşeni olarak, Ağustos ayının ilk haftasında gerçekleştirilmesi planlanan Nükleer karşıtı eylem ve etkinliklerde aktif bir şekilde yer alınmasına,
4-Akdeniz Çevre Platformu (AKÇEP)’in Kasım 2008 tarihinde, Antalya’da gerçekleştirilmesi programlanan toplantı için aşağıda belirtilen gündem maddeleri üzerinde hazırlık yapılmasına,
a)Su, sulak alanlar, insan ve su ilişkisi, kentsel süreci,
b)Enerji,
c)Turizm ve orman tahsisleri,
d)Hayvan hakları ve kentlilik,
e)İnsan ve insan-insana iletişimin temel kuralları,
5- 7 Mayıs 2008 tarihinde çıkarılan 5761 sayılı Yasa, her ildeki orman alanlarının binde 5’inin turizme tahsis edilmesini öngörmektedir. Ormanlarımız, kültür ve tabiat varlıklarımız, meralarımız, tarım alanlarımız ve elde kalan son kıyılarımızı talan edecek bu düzenlemeye karşı etkin bir şekilde mücadele edilmesine,
6-Orkinos avcılığına bir sınır getirilmesi ve Akdeniz’de rezerv oluşturulması, bu amaçla Kıbrıs kanalı üzerindeki yumurtlama alanlarında avlanmanın durdurulması amacıyla çalışmalar yürüten Greenpaece’e balıkçılar tarafından gerçekleştirilen sözlü ve fiili saldırıların kınanmasına ve Greenpeace örgütüne bu çalışmasında destek olunmasına karar verildi.

BAÇEP TOPLANTISINA KATILAN BİLEŞENLER
Yeşilüzümlü Yöresi Kalkınma ve Yeşili Koruma Derneği,
Fethiye Doğayı Koruma Derneği,
Tüketici Hakları Derneği Fethiye Şubesi,
Fethiye Turizm Tanıtım Çevre ve Kültür Vakfı (FETAV) Çevre Komisyonu,
Elektrik Mühendisleri Odası Marmaris Temsilciliği,
Marmaris Müze ve Doğayı Koruma Derneği,
Antalya-Muratpaşa Dostları Derneği (MDD) Girişimi,
Antalya-Konyaaltı Dostları Derneği (KDD),
Antalya Yerel Gündem 21-Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu
Türkiye Hayvan Hakları Aktif Güçbirliği Platformu (HAYTAP) Antalya Temsilciliği,
Alanya Çevre Derneği – YAY-ÇED,
Bodrum Doğa Sporları Klübü,
Gümüşlük Çevre Derneği,
Doğa Derneği Burdur Temsilciliği,
Yeşiller-Alanya
Yeşiller-Bodrum
Kazdağları ve Madra Dağı Çevre Platformu
Pastoral Vadi

Not: Bu arada dikkat ederseniz Tema'nın adı yok bu toplantıda !!

2 yorum:

HAYAT dedi ki...

inanmıyorum ya öyle güzel yeri betonlaşmak için bir araya gelicek olan insanları kınıyorum.
arkanızdaki bir çok destekçiyle beraber umarım bunun üstesinden geliceksiniz.DOĞA BİZİM GELECEĞİMİZ......

Asortik Krep dedi ki...

Pazartesi bir toplantı daha var, sanırım halk biraz daha uyanmaya başladı,yoksa geç olacak..