Salı, Ekim 18, 2011

Ares


Ares bizim için çok önemli.Sanırım bizde onun için.







Şöyle bir görüntü düşünün bizim evin arka sokağında bir dört yol ağzı.Konteynırın tam karşısında evler var.Yağmur yağıyor bugün, ıslanmaya aldırmadan Ares'i dışarı çıkardım.Tabii ki büyükşehirlerdeki gibi elimizde poşetle gezmiyoruz biz buralarda, nedeni her yer zaten çok müsait, boş arsalar var,sazlıklar var, yolun ortasında köpek pisliği olmaz zaten. Hayvanların doğasında bitki olan, ot olan yere yapmak var, insanlar gidipte özel olarak asfalta tutmazsa yapmazlar. Neyse bizim sokak dahil iki üç arsa var boş,büyük tuvaletini oralara yaptırıyoruz. Ben öğretmedim ama o zaten oturulan yere yakın bir yerde yapmıyor.Yağmurda ben şemsiyeli o şemsiyesiz yürüyoruz.Her zamanki yoldan gidiyorum çünkü bağlanmayan köpekler Ares'e saldırmasın diye korkuyorum her sokağa gitmiyorum.Arka sokaktaki görüntüsü bunun gibi olan konteynırın önündeyiz,yağmura rağmen iğrenç bir koku var ve içi değil ama etrafı çöp dolu.Ares yavaş yavaş çiş yapıp ilerliyor.Karşıdaki evden bir hanım çıkıyor ve
-Hanımefendi köpeğinize orada çiş yaptırmayın diyor.
-Neden diye soruyorum tabii ki.
-Oradaki sular benim bahçeme giriyor diyor!!
-Sanırım dalga geçiyor, orası bir cadde ve bahçeye en az on metre mesafedeyiz. Bu çöpün yanından sular aksa bile bahçeye girmesi mümkün değil.
-Dönüp şemsiyeyi  yüzüm görünecek şekilde kaldırıyorum ve bu sefer ben ona
-Siz şimdi bu pis kokan çöpten rahatsız olmadığınızı ve benim köpeğimin çişinden rahatsız olduğunuzu mu söylüyorsunuz dedim.
-O yerdekiler kalkacak ordan gibi bir cümle söyleyerek bana cevap verir gibi mırıldanıyor.Bende ona
-Tebrik ederim !! diyorum.Hayret ki susuyor.


 Ares'i çekmeye devam ederek normal seyrimizde devam ettik.Onu dinlemediğimi farkedince mi  sustu. yoksa tebriklerime karşı söyleyecek bir şey bulamayınca mı anlamadım :)

Türkiye'de köpek beslemek ya da bir hayvanla yaşamak böyle bir şey işte.Kadın takıntılı hasta bence.Bana gerekçe gösterdiği şeye karşı benim kahkahalarla gülmem gerekir.Allahtan Ares evde yaşıyorda böyle insanların zarar verebilmesi ihtimali azalıyor.Bazen hayvanlardan değilde insanlardan daha çok korkuyorum.

Yolda gidiyorsun, köpek bağlı,saldırmasın diyerek bana soranlar mı istersiniz, bir kere saldırgan bir köpek değil Goldenlar, birde bağlıyken saldıramazki tutuyorum.Tamam kabul ediyorum iri bir köpek ama bağlıyken bana laf atanlara uyuz oluyorum.İçimden çözmek geliyor :)

Yemeğe gidiyoruz, masanın altında ve açık, ne olursa olsun ordan çıkmaz,çıktığı an zaten elimiz üzerinde. Hamle yapıyorsa birine onu sevmesi için ama nedense Yabancılar ve köpekleri tanıyan bir kaç kişi haricinde bir golden'ın saldırmayacağını ve ısırmayacağını bilen yok.Buradan yazıyorum saldırgan en son cins goldenlar,lütfen onlardan korkmayın.Siz korkunca bizde heyecanlanıyoruz ve boşu boşuna korkuyoruz.O ise neden karşısındakinin onu sevmediğini anlayamıyor :(

Sabahları yürüyüş yaparken oturmamızı istediğinde gidip masanın yanına duruyor,bizde oturuyoruz.Tost ısmarlamamızı isteyince de yalanıyor, garson ağbisine hamle yapıp getirirken eşlik ediyor ve kesinlikle elimize saldırmıyor.Kendi tostu bitincede oturup bizim bitirmemizi  bekliyor.

Havlamıyor,havladığında da etkili bir wof sesi çıkıyor,o sesin nerden çıktığını anlamıyor. Evde ve işyerinde daha kırdığı döktüğü hiçbir şey yok,terlikler dahil hiçbirşeyle oynamaz.Tek dünyası biziz.Bizim de o.

Gece yatağın ayak ucunda yerde yatıyor, ben yatağın solunda ve pencere kenarında yatarım.Doğal olarak kalktığımda üstüne basmamak için yataktan geçmek zorunda kalıyorum.Sabah ya da gece bilgisayarımız açıksa kapatsakta bir hareket yapmaz ama sabahleyin bilgisayarın kapağını kapattığımız gibi ayaklanır ve kapıdan çıkarken ona söylemesekte konuşmalarımızdan onu götürüp götürmeyeceğimizi bilir ve kapıya gelmez.

Aramızda konuşurken "çiş" gibi bir kelime  geçerse onu dışarı çıkaracağımıza yorar.Bu yüzden gece eğer onu çıkaramayacak durumdaysak aramızda üç harfli şey var ya diye konuşuruz :) Ne konuştuğumuzu anlar ve takip eder.Yemek istediğinde kesinlikle bana gelir :)

Çocukları çok sever, kesinlikle çocuk sesi duyunca etrafa bakıp onlarla oynamak ister.Eğer zarar verecekse o hareketi yapmaz.Mesela diyelim ki onu Yiğit gezdiriyor ve çok hızlı gidiyor, düşüceğini düşünürse yavaşlar.

Karşıdan biri geldiğinde eğer korktuğunu anlarsa kesinlikle ona dokunmadan geçer.İşyerinde de kapıdan biri geldiğinde ilk o karşılar ve korkan biriyse yine dokunmadan gidip yatar.Ama eğer seven biriyse çıldırır :)

Evde mutfağa girip çıkıyoruz ya ,genelde ben ona dokunmam.Seversem de gider elimi yıkarım.Ben ona dokunmadığım için asla o gelip bana dokunmaz.

Benden korkar , ben onu çok severim.Hem de gözümden sakınırım.O da bana güvenir.Tatile gittiğimizde onu çok özlerim.Her seferinde bırakmayalım deriz ama köpekle gidilebilecek çok az yer var.Onu her yere götürebilirsiniz,yanınızda olduğu sürece hiç problem olmaz.Masanın altı en sevdiği yerdir dışarıda.

Başka köpeklerle dalaşmaz,zaten kendini insan sandığından ismiyle ironik şekilde barışçıdır.

O geldiğinden beri diğer hayvanlarıda daha iyi tanıdığımı ve sevdiğimi hissediyorum.Sayesinde hayvanların sadece konuşamadığını ama diğer tüm duyguları bizim gibi hissettiklerini öğrendim :)

Önemli not : Resimlerden de anlaşılacağı gibi o manzara sever sosyal bir köpektir :)

16 yorum:

öykü dedi ki...

Gunaydın

Butun Kopeklerı severım
Ama Golden ların yerı cok ayrı
O bı kopek degıl ınsna gıbı hıssetırır ınsana..
Kalabalık bı aıle arkadasımın aılesı
bebek bıle var
Kopegın bebekle ılıskısını gorse ınsanlar emınım bı daha boylesı
ay ısırır mı?
ay bılmem ne dıye
tepkıler gostermezlerdı
Ares te cok tatlı her halınden bellı munıs
zaten genlerınde yok..


Konteynar da yasayan kadına gelınce:)
ona ozellıkle boyle hıtap etmek geldı ıcımden hersey tamammıs ta bı kopegın cısı mı rahatsız etmıs onu

acıkcası hıjyen evet hepımızın hayatında cok onemlı bunun tartısılır bı halı yok
caddelerde yururken kopeklerının dıskılamasına ızın verıp onu oldugu gıbı bırakıp gıden ınsanlara ben de tahammul edemem bu yanlıs bısey
ama ares ın ortamı olsun
o an kı konteynar boyutundakı yer olsun
boylesı bı tartısma ıcın ne yer ne zamandır..

Ares e de sana da
hzuurlu saglıklı guzel gunler dılıyorum
Yıne soyluyorunm
Onlarsız hayat cok renksız ...

Adsız dedi ki...

yani o kadar güzel anlattın ki, ares'i gelip çaktırmadan, kaçırasım geldi:)

bak bu sokak köpekleri içinde geçerli, anlattıkların.
kapımızın önünde 3 tane var.bizleri tanıyor, kocca mahalleyi. inanılmaz ama. bize havlamıyor. ama sokaktan geçen yabancılara nasıl havlıyorlar anlatamam.

Adsız dedi ki...

Tek başına bir yazı çoktan hakkıydı Ares'in..

Ben şu son karedeki bebeklik haline koltukta yatar haline içim eriyerek baktım..

Dört ayaklı dostlarla yaşamayı bilmeyenler anlayamazlar da Asortik'ciğim. O tepki verenleri boşvereceksin. Ben sadece yüzlerine uzun uzun bakardım tek lâf etmeden ve dönüp arkamı devam ederdim yoluma.Sinir katsayıları artıyor o zaman:)))

Benim için kulaklarının içini kokla O'nun. "Yapamam" dersen, alnının ortasından öp lütfen:)

Sevgiler,
Ece

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

O canımın içi ARES'e benim için sıkı sıkı sarıl olurmu..
Ben dünyada O'nlardan ve Çocuklarımdan başka şefkatle sarıldığım hiç bişicik bulamadım !!!
Kar gibi Labrador bir kızım var..:))
niceleride oldu şu yaşıma kadar, ilk arkadaşım Onlardı ! bizim evimiz böyle bir evdi çünkü.
Golden 'lar ise ailede sürüyle..
Diyrum ki bir insan olmadıkları kaldı bu cinslerin :)
İYİKİ VARLAR...
Aldırma lütfen Ona buna şuna.
Bir gün İNSANLIK '' uğrar dilerim onlarad :(

sevgiler....

Tabiat Ana dedi ki...

valla Ares'i ben de seviyorum :)

bilge ve annesi dedi ki...

Ne güzel bir yazı, ben de 4,5 yıl bir pekinesle yaşadığım için o kadar iyi anlıyorum ki yaşadıklarınızı. Hele bir de Bilge' yle köpeğimizi gezdirirken duyduğum lafları, kınayan bakışları hiç anlatmıyorum. Şimdi Tarçını taşıma çantasıyla veterinere getirip götürürken sorulan salak saçma sorulara hala şaşırıyorum. Ares dünya tatlısı bir can, öpüyorum onu o güzel gözlerinden

Derya dedi ki...

Öyle şeker ki, şimdi bu yazdıklarınızı okuyunca daha çok içim kaynadı, bizde evi değiştirir değiştirmez böyle bir dost istiyoruz aileye dördüncü üye, Aresi zaten çok seviyordum şimdi daha da arttı ona olan aşkım, benim için okşayıp şöyle birgüzel sevin ne olur :)

mavi dedi ki...

Kayıp oğluşum Lucky geldi aklıma şimdi Ares'i dinleyince :( Benim oğluşumda asla biz gel demeden yemek masasına yaklaşmazdı, ve asla boş arsalarda yola yakın yerlere tuvaletini yapmaz hele hele bizim bahçeye asla yapmazdı. Alt katta oturduğumuzda pencere dışında yatar biz dizi izlerken oturur ama reklam başladığında anlar hemen kalkıp dışarı çıkarmamızı isterdi kendisini. Rekoru merdiven arasında 11 saat tuvalet yapmadan, dolaşmadan, bütün gün kalarak kırmıştı ki mecburiyetten olmuştu o gün... Konteynerci teyze tipi heryerde var ne yazık ki..Aresi o ıslak burnundan öpüyorum..

Back to Black dedi ki...

Aresin ağzındaki oyuncağı kucağıma bırakışını hatırladım canım benim. İnsanlrın bir çoğu evde hayvan besleyince çok afedersin ama pisliğimizle oturduğumuzu sanıyor.mesela bana ilk kez gelen arkadaşlar aaa evin hiç te kedi varmış gibi değil diyor artık ne hayal ediyorlarsa :)

Asortik Krep dedi ki...

Öykü, bizde öyle bir ortamda ya da diyelim ki restaurantta bahçede elimizde torbayla gidip temizliyoruz, kadın hastalıklı zaten ama benim yazmamdaki amaç bazen insanlar kendi özgürlüklerinin dışına da çıkabiliyorlar.Bana hayvan besliyorum diye eziyet etme hakları yok.Sokakta bağlı bir köpeği salma diye uyarıda abulunamaz, çiş yapan bir köpeğe çiş yaptırma gibi bir uyarıda da bulunamaz aslında.Sokak köpeği onun bahçesinin duvarına çiş yapabiliyor,oysa bahçesine uzak noktada bana karışma hakkına sahip değil.Sokak herkesin, bana hayvan muamelesi yapamaz.Hayvan besliyorum diye ondan daha az bir yaşam hakkım yok benim.Onun kadar var ama.

Creep, istersek onları anlayabiliriz aslında.Birde evet o kadar güzel bir köpek ki kaçırılacak korkusuyla yaşıyorum bazen.Yalnız sokağa salmıyorum mesela.Çünkü burada bahçeden kaçırıp parayla satıyorlar başka yerlerde cins köpekleri.

Ecem, senin için öperim bile :)
Ben düzeyli tartışmayı severim,anlayacağı düzeyde cevap vermeye çalıştım.Atraksiyon oldu ama sanırım kadın takıntılı.En azından bana laf söyleyemeyeceğini anladı.

Bir dut masalı, köpekler alınırken aslında özellikleri bilinerek alınmalı.Ya da bazen sokaktan alınmalı ama hepsi sevgiyle bakılmalı.Golden'lar kadar iyi ve akıllı bir cins görmedim daha önce.Bundan önce bir colie'miz vardı ama ona balkonda bakmıştık,evde bakmak başka bir şey.Sizinkileri de görmek isterdim ayrıca..

Tabiat Ana, sevilmeyecek gibi değil valla...Bizimkini gören golden almaya karar veriyor.

Bilgenin annesi, benim bir arkadaşımın o cins köpeği vardı, beni iki kere gördü.Sonra onu bir başkasına verdi sahibi,çünkü geç gebeliği yüzünden dr. izin vermedi.Beni bir kaç yıl sonra bir gün sokakta gördü ve tanıdı,ayaklarıma geldi,sahibi dedi ki aslında kimseye gitmez.Size niye geliyor anlamıyorum.Bende bilmiyorum dedim,normalde ben küçük köpekleri kucağıma almam ve temkinli yaklaşırım,kıskanç olurlar dedim.Oysa bu beni bırakıp gidemedi,ben orada olduğum sürece yanımdan ayrılmadı.Sonradan uyandım ki o arkadaşımın köpeği,sorunca da söyledi sahibi kimden aldığını.Sahibiyle inanamadık köpeğin beni tanımasına ve eski sahibine anlattığımda bu olayı iki gözü iki çeşme ağladı:( Ben kıyamadım bebek emziriyordu, normalde çelik gibi bir kadındır, ağlamasına çok üzüldüm..

Derya Kuzusu, alın bence de :) Çok isabetli bir karar.

Mavi Balon, anlattıklarım köpek besleyenlerin bildikleri şeyler aslında ama ben bu zamana kadar anlatamamıştım.Daha da anlatacak çok halleri var aslında, ben eski köpeğimiz gece kaybolduğunda üç gün balkonda beklemiştim,neyse ki bulmuştuk.

Oz dedi ki...

Canim dunden beri yazina yorum yazicam, Nil hastalandi. Dun aksam okudum yazini, nasil duygulandim. Ares cok sansli. bir de ben cocuklar icin en iyi kopek Golden dir diye duymustum.cocugunu emanet edebilirmissiniz. Oyle duygulandim ki dun, valla bahceli evimiz olsa gidip alalim diyecektim Nilosa.

neyse cnm minik patron cagriyor. Kadina da cok kizdim ayrica. ama bosver sen aresi benim yerime op lutfen. Nilos bayilir arese :)

seni de cok ozledim kucakliyorum cnm. iyi ki varsin xox

ganfi dedi ki...

asortikciğim aman dikkat et şu an en çok kaçırılan köpekler goldenlarmış geçen berkayın arkadaşının köpeği,kaçırıldı onlar kendi köpeklerini ararken 3 tane sahipsiz golden bulup bakmaya başladılar köpek sevgisi böyle bişiymiş işte!bu yazıdan sonra berkaya daha fazla hayır diyemeyip bir goldenda benmi alsam demeye başladım bizim sitede var apartmanda da yaşayabiliyorlar ama yinede akşama kadar evde hapis kalması olayı yüzünden hep erteliyorum,bakalım bahçeli ev olursa hemen:))

Asortik Krep dedi ki...

Özlemcim,Ares de bayılır eminim Niloşa :) Çocuk sesi duyunca hemen etrafa bakmaya başlıyor nerde diye.

Ganfi, sakın apartmana golden alma, onlar büyük köpekler asla bir apartman dairesinde mutlu olamazlar,vermek zorunda kalırsın.Gündüz bizimle işe geldiğinden evde yalnız kalmıyor Ares ve biz ilk fırsatta ya yürüyüşe ya da yemeğe götürüyoruz.Bazen açılışlara da götürüyorum.Evde yalnız kalmaması lazım hayvanların,papağan bile olsa hasta oluyorlar.Sıkıntıdan etrafı kemirir bak karışmam :))

Adsız dedi ki...

Ben size kalmaya geldiğim ilk iki akşam beni kıskanmıştı. :) :) :)
ama sonra alıştı...
başımda durup dışarı çıkar beni diye bakıyordu ya...

carli

Asortik Krep dedi ki...

Çarli'm, o seni çok sevdi,yine bekliyor :))
ve sen ummduğumdan çabuk alıştın ona,belki evde rahatsız olabilirsin diye düşünmüştüm.Karşıdan görünen haliniz çok tatlıydı :)

Zehra Gürgen dedi ki...

Ares çok duyarlı ve akıllı bir köpek. Ve hatta köpekten öte..
İnsan evinde hayvan bakmaya başlayınca onların karakter farklılıklarını, inanılmaz zekalarını görmeye başlıyor.

Bebeklik fotoğrafına bayıldım :) bebekken şirin, şimdi yakışıklı :))