Salı, Mart 03, 2009

Bahçe 5 : Peyzaj

Uzun süredir bahçe peyzajıyla ilgili bir yazı yazmayı düşünüyordum. Bazen çalışırken bunaldığımda ya da yapacak işim olmadığında ya da çok sıkıldığımda bahçe resimlerine bakıyorum.Uygulayacağımdan değil ,bazılarını fikir edinmek adına da takip ederim ve bu beni rahatlatır.

Bulduklarımı sizlerle de paylaşmak istedim..


Genelde resimlerde baktıklarım bahçenin tarzı, hangi çiçekleri nerede kullanmışlar ve mevsimlik mi yoksa genel bir düzene mi hakim oluşudur..

Aksesuarlara, oturma grubunun düzenine bakarım daha sonra. Bunu sadece resimlere değil, sokakta yürürken de yaparım.
Bazen araba kullanırken balkonlara kayar gözüm, sırf o sokaktaki bitkileri görmek için tekrar geçebilirim oradan :) Bazen de yeni yapılmış evlerin bahçelerini düzenlerim hemen bir çırpıda..Yanlış kullanılmış şeyler varsa kafamda düzeltirim..


Genel anlayışım ,yeşil ve doğal bir bahçedir,genelde oturma yeri gözükmeyen ya da az gösteren düzenlemeleri tercih ederim.



Yürüyüş yollarına bakarım..Çok mu doğal ya da değişik bir döşeme mi kullanılmış..


Bu tarzda bahçelere bayılırım.. Hem gizemli hem doğal..


Bazen de yapım aşaması resimlenenler oluyor, normalde kendim yapmayı tercih etmesemde nasıl yapıldığına ,hangi malzemelerin kullanıldığına bakarım..


Bitişik nizam evlerin bahçelerinin güzel bir kullanışı görülüyor resimdeki gibi.. Duvarlar yüksek ama rahatsız edici değil.

Havuzlu bahçeleri daha sonra konu edeceğim gerçi ama bu güzel resme dayanamadım. Öndeki bitkilerin kullanılışı çok güzel bence.


Bu da bir başka arka bahçe düzenlemesi..






Ne kadar doğal ve fazlalık hiç bir eşya yok.

Yer döşemesi yönünden ve çeşitli yükseklikleri olan bahçelere örnek olarak düşündüm bunu.Bitkileri pek hoş değil.

Beyaz, bazen bambaşka bir görüntü verebiliyor ahşapta. Bahçeye de beyaz ahşap ve çiçekli sarmaşıklar çok yakışıyor.
Komşu bahçeleri yakın olan alanlara güzel bir örnekleme..Eğer sarmaşıkları doğru kullanırsanız ,etrafınız da yeşillikler daima yakın olur :) Kullanılan sarmaşık sanırım hedera..

Yüzme havuzu ile küçük bahçe çok güzel değerlendirilmiş.

Bu da doğal hayatı sevenler için :))

Etraf ve bahçe çok güzel ama nedense bitkileri ve bahçe düzenini -düzensizliğini mi deseydim - sevmedim.

Bazen benim balkonumdaki bankın görüntüsü de böyle oluyor.. Her yer çiçek :)

Bu bank modelleri yabancıların çok tercih ettiği bir model. Sanırım İskandinav ülkelerinde çok seviliyor..


Bu bahçe ilk baktığınızda özelliği fazla yok ama o yerdeki taş döşemesine bittim.Sırf bu yüzden yazıya girdi diyebilirim.Düz ve sadece çim alanları ben ne kadar sevmesem de köpeğim bayılıyor :)) Sadece bunun için ileride onun için bahçemde uygulayacağım. Bu arada su problemi oldukça eskisi gibi bakımlı çim bahçeleri kalmayacaktır.
Bir çim için en kötü iki şeyden biri köpeğinizin ona işemesiyse :)) diğeri bahçenin gölge olmasıdır..


Burası bir restaurant bahçesi ama benim hoşuma giden yükseltilerle dolu bir bahçenin değerlendiriliş şekli..

Genelde hangi bahçede hangi tarz masa kullanılmış ve mekana göre masa -sandalye şekline de bakarım. Köşe oturma yerlerini çok severim ve rahat divanları.. Birde güzel masa sandalye takıntım vardır. Evde 3 takım masa -sandalye olsada hoşuma giden görünce yine almak isterim.

5 yorum:

Malla dedi ki...

Ben bunlara bayıldımm. Çok kalıp gibi bahçeleri görünce bööle çok düzgün bi bahçem olaydı derim ama. olmaz. Çünkü kişilik icabıda olmaz. biraz doğal, her sevdiğim bitki olan, saklı bahçe tarzı, biraz da karışık öyle oluyo.Burdaki fotoğraflardakine benzer bir bahçemiz var yazlıkta. Biraz karman çormanlık olsa da bizi yansıtıyor. Fotolarını bulursam bloguma koyarım,bulamazsam bahara...

Kirpikteki Gözyaşı dedi ki...

Hepsi çok güzel! Bir bahçem olmasını ve dilediğim gibi düzenlemeyebilmeyi ve orada ailemi, dostlarımı ağırlayabilmeyi çok isterdim. Ben çağırayım, belki olur;)

Asortik Krep dedi ki...

Malla, çok merak ettiğimi yazmam gerek aslında..Yani yazlığın bahçesini..Bahar geldi aslında :P Siz yazlığa gitmiyormusunuz..? :)

Kirpikteki Gözyaşı, neden olmasın..?

kkkk dedi ki...

Icim acildi valla hepside okadar guzel olmuski insan secemiyor.Ama pelikani ayri begendim sanki

Adsız dedi ki...

Hepsi okadar güzelki,bahçeye ve doğaya aşığım.Ama neylersinki imkanlar elvermiyor.